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Dear            :

This is in response to your authorized representative’s
letter, requesting a ruling concerning the gift tax consequences
of a proposed termination of a marital trust for which a
deduction was allowed under § 2056(b)(7) of the Internal Revenue
Code. This letter responds to that request.  

The facts and representations submitted are summarized as
follows:  Decedent died on July 30, 1985.  Under the terms of
Decedent's revocable trust, a portion of the trust estate passed
to a marital trust (Trust C) qualifying as qualified terminable
interest property (QTIP) under § 2056(b)(7).  Under the terms of
Trust C, Spouse is entitled to receive all the income from Trust
C during Spouse's lifetime.  Upon Spouse's death, the remaining
principal of Trust C is to pass to Trust A.  The beneficiaries of
Trust A are the children of the marriage of Decedent and Spouse.  

On the federal estate return (Form 706) filed by Decedent’s
estate, an election was made under § 2057(b)(7) to treat Trust C
as QTIP.

Spouse, the trustee of Trust C, the trustee of Trust A, and
the children of Decedent and Spouse (including Taxpayer) intend
to petition the local probate court for termination of Trust C
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and distribution of the entire corpus of Trust C to Spouse, free
of trust.   The petition will be filed under a State statute
which permits the termination of a trust when, owing to
circumstances unforeseen by the settlor, the continuation of the
trust would impair or defeat the settlor’s intentions in
establishing the trust. 

Taxpayer requests a ruling that Taxpayer’s consent to
termination of Trust C will not be a gift by the Taxpayer to
Spouse of Taxpayer’s interest in the remainder of Trust C.

Section 2056(a) provides that the value of the taxable
estate is, except as limited by § 2056(b), determined by
deducting from the value of the gross estate an amount equal to
the value of any interest in property that passes or has passed
from the decedent to the surviving spouse.  

Under § 2056(b)(1), if an interest passing to the surviving
spouse will terminate, no deduction is allowed with respect to
such interest if, after termination of the spouse's interest, an
interest in the property passes or has passed (for less than an
adequate and full consideration in money or money's worth) from
the decedent to any person other than the surviving spouse (or
the estate of such spouse).

Section 2056(b)(7)(A) provides that qualified terminable
interest property, for purposes of § 2056(a), is treated as
passing to the surviving spouse, and no part of such property is
treated as passing to any person other than the surviving spouse. 
Under § 2056(b)(7)(B)(i), qualified terminable interest property
is property: (1) which passes from the decedent; (2) in which the
surviving spouse has a qualifying income interest for life; and
(3) for which the election under § 2056(b)(7)(B)(v) is made.

Section 2044(a) provides that the value of the gross estate
includes the value of any property described in § 2044(b) in
which the decedent had a qualifying income interest for life. 
Section 2044(b) provides that § 2044 applies to any property if a
deduction was allowed with respect to the transfer of the
property to the decedent under § 2056(b)(7).

Under § 2501, a tax is imposed for each calendar year on the
transfer of property by gift during such calendar year by any
individual, resident or nonresident.

Section 2511(a) provides that the gift tax applies whether
the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct
or indirect, and whether the property is real or personal,
tangible or intangible.
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Section 25.2511-2(a) of the Gift Tax Regulations provides
that the gift tax is measured by the value of the property
passing from the donor, and is not determined by the enrichment
of the donee. 

Section 2512(b) provides that where property is transferred
for less than an adequate consideration in money’s worth, the
amount by which the value of the property exceeds the value of
the consideration is deemed a gift.

In Commissioner v. Wemyss, 324 U.S.303 (1945), the Court,
described the broad application of the gift tax as applying 
whenever property is transferred for less than adequate
consideration.  Specifically, the Court stated: "Where property
is transferred for less than adequate consideration in money or
money’s worth, the excess in such money value, shall, be deemed a
gift".  Commissioner v. Wemyss, 324 U.S. at 307.  

In Rev. Rul. 98-8, 1998-7 I.R.B. 24, a surviving spouse
purchases, from the trust remainderman, the remainder interest in
a QTIP trust for an amount equal to the actuarial value of the
remainder interest.  As a result of the transaction, the trust
terminates and the entire trust corpus is paid to the spouse. 
The spouse then pays the purchase price to the remainderman from
the proceeds of the trust corpus.

The revenue ruling concludes that the surviving spouse has
made a gift of property equal to the value of the remainder
interest in the QTIP trust.  One basis for this conclusion is
that the surviving spouse acquired an asset (the remainder
interest in the QTIP trust) that is already subject to inclusion
in the surviving spouse's transfer tax base under § 2044. The
receipt of an asset that does not effectively increase the value
of the recipient’s potential gross estate does not constitute
adequate consideration for purposes of the gift and estate tax.
Thus, the spouse did not receive adequate consideration for the 
for the transfer of the purchase price.

In this case, the Taxpayer argues that under Rev. Rul 98-8,
a remainder interest in a QTIP trust is accorded a value of zero
when received by the spouse (or is already treated as owned by
the spouse for transfer tax purposes).  Accordingly, the
Taxpayer’s transfer of his interest in the Trust C remainder to
Spouse is not subject to gift tax.

We disagree.  In this case the Taxpayer proposes to transfer
a valuable property interest to Spouse and to receive nothing in
exchange.  Under § 2512(b) and Commissioner v. Wemyss , this
transfer by the Taxpayer for less than adequate consideration
constitutes a gift.  Further, Rev. Rul. 98-8 focuses on what
constitutes adequate consideration for transfer tax purposes and
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concludes that the receipt of the remainder interest by the
Spouse does not constitute adequate consideration for the
spouse’s  transfer to the remainderman.  It does not follow that
the remainder interest should be valued at zero (or the transfer
of the interest should not constitute a gift) when the
remainderman (Taxpayer) transfers the interest to the Spouse and
receives no consideration in exchange.  Rather, the Taxpayer
proposes to make a transfer for less than adequate consideration
that will deplete his potential taxable estate.         

If Taxpayer were to transfer the remainder interest to a
third party other than Spouse, the transfer would clearly be a
gift.  The result is the same if the donee is the surviving
spouse. The fact that the receipt of the remainder interest by
Spouse will not increase the value of Spouse’s potential taxable
estate is not pertinent to the determination of the federal gift
tax consequences to Taxpayer with respect to Taxpayer’s proposed
transfer. § 25.2512-2(a).

Accordingly, the proposed transfer by the Taxpayer will
constitute a gift for gift tax purposes.

Except as ruled above, we express or imply no opinion 
concerning the federal tax consequences of this transaction under
the cited provisions of the Code or any other provision of the
Code.  

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(j)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent. 

                                   Sincerely yours,
                 

                George Masnik      
                 Chief, Branch 4
                 Office of the Assistant Chief

Counsel
                 (Passthroughs and Special

Industries)   

Enclosure
     Copy of letter for section 6110 purposes


