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Resi dence

This is in response to your letter dated July 17, 1998, in
whi ch you request rulings on behalf of Trustors 1 and 2
concerning the application of § 2702 of the Internal Revenue Code
to Trusts 1 and 2. This letter responds to your request.

The facts and representations submitted are summarized as
follows: Trustors, husband and wife, each own a one-half
community property interest in Residence. The Residence consists
of approximately x acres of land. Improvements on the property
include a main house, a carport, a pier and boat dock, and a
small guesthouse. A footpath along the coastline connects the
main house and the guesthouse, and it also provides both houses
with access to the boat dock.

Trustors use Residence approximately half of the year as a
vacation home for themselves, their family, and their guests.
The main house consisting of approximately y square feet is used
exclusively by Trustors and their family. The guesthouse is z
square feet and is used by Trustors for their guests and as a



-2-

housekeeper’s cabin. All other improvements, as well as any
unimproved land, are used by Trustors, their family, and their
guests for various recreational or residential purposes.

Trustors propose to transfer their respective one-half
community interest in Residence to two separate trusts, Trust 1
and Trust 2 (the Trusts), the terms of which are intended to
satisfy the requirements of § 25.2702-5(c) of the Gift Tax
Regulations. Trustors will serve as trustees of their respective
Trusts. The Trusts, pursuant to Article 10, will be irrevocable.
The terms of Trust 1 and Trust 2 are identical except for the
beneficiaries.

Article 2, Paragraph 2.2 of the Trusts provide that the
Trusts will terminate upon the "Termination Date," which is the
earlier of: (i) the date that is fifteen years after the date of
the Trust Agreement, and (2) the date of the Trustor’s death.
Upon termination, the Trust corpus is to be held in further trust
as provided in Article 6.

Article 2, Paragraph 2.3 of the Trusts provide that for
purposes of the Trusts, the term "residence" shall mean the
interest in the personal residence originally purchased by or
transferred to the Trusts and any replacement or successor
personal residence purchased by the trustees pursuant to the
provisions of the Trust Agreements.

Article 2, Paragraph 2.4 provides that Trustor’s interest in
the Trust can not be commuted.

Under Article 3, Paragraph 3.1, the Trustor shall have the
right, free of any charge, to the use, occupancy, and possession
of the interest in the Residence held by the Trust during the
term of the Trust.

Article 3, Paragraph 3.2 directs the trustee to distribute
the entire net income of the Trust to or for the benefit of
Trustor at regular, convenient intervals, but at least annually.

Article 3, Paragraph 3.9 states that the Trustor is the sole
beneficiary of the Trust, and that no distributions of income or
principal are to be made to or for the benefit of any person
other than the Trustor prior to the expiration of the retained
term interest.

Article 3, Paragraph 3.3 provides that in addition to
holding the interest in Residence, the Trust may hold cash for
the following purposes, provided such cash is held in a separate
account and in an amount which, when added to the cash already in
the account for such purposes, does not exceed the amount
required:
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(A) for paynment of Trust expenses (including nortgage
paynents) already incurred or reasonably expected to be paid
by the Trust within six nonths fromthe date the addition is
made;

(B) for inprovenents to the Residence to be paid for by the
Trust within six nonths fromthe date the addition is nade;

(C for purchase by the Trust of the initial Residence,
within three nonths of the date the Trust is created,

provi ded that no addition may be nmade for this purpose, and
the Trust may not hold any such addition, unless the trustee
has previously entered into a contract to purchase that

Resi dence; and

(D) for purchase by the Trust of a personal residence to
repl ace the Residence within three nonths of the date the
addition is made, provided that no addition nay be nmade for
this purpose, and the Trust may not hold any such addition,
unl ess the trustee has previously entered into a contract to
purchase that residence.

Article 3, Paragraph 3.4 states that the trustee shall
distribute, not less frequently than quarter-annually, any
anounts held by the Trust for the paynent of expenses that are in
excess of the amounts permtted by Article 3, Paragraph 3.3 and
§ 25.2702-5(c)(5)(ii)(A)(2).

Article 3, Paragraph 3.6 states that improvements to the
Residence may be added to and held by the trustee as part of the
Trust, provided that the Residence, as improved, meets the
requirements of a personal residence as set forth in
§ 25.2702-5(c).

Article 3, Paragraph 3.7 states that the trustee may sell
the Residence and hold the proceeds from the sale in a separate
account for a period not to exceed two years from the date of
sale. The trustee may use such proceeds to purchase another
residence, to be used as a successor personal residence of the
Trustor, which successor residence (if any) shall thereafter be
held under the terms of the Trust for the benefit of the Trustor
as provided in the Trust Agreement.

Under Article 3, Paragraph 3.8, the trustee may hold one or
more policies of insurance on the Residence. The trustee may
hold, in a separate account, proceeds of insurance paid to the
Trust as a result of damage to or destruction of the Residence.
For purposes of this paragraph, amounts received as a result of
the involuntary conversion of the Residence (within the meaning
of 8 1033) shall be treated as proceeds of insurance. The
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trustee may expend all such anounts for the purchase,
construction, reconstruction, and/or repair of a personal

resi dence for the Trustor. Any such amobunts shall not be subject
to the provisions of Article 3, Paragraphs 3.3 and 3. 4.

Article 4, Paragraph 4.1 states that if, during the Trust
term the Trust ceases to be a qualified personal residence trust
with respect to sonme or all of the trust assets, then within
thirty days after the date on which the Trust ceases to be a
qgual i fi ed personal residence trust with respect to such assets,
the trustee shall convert such assets to a qualified annuity
i nterest and hold such assets in a separate trust pursuant to the
terms and conditions of Article 5.

Article 4, Paragraph 4.2 describes the circunmstances in
whi ch the Trust shall cease to be a qualified personal residence
trust. |If the Residence held in the Trust ceases to be used or
hel d for use as a personal residence of the Trustor within the
meaning of 8 25.2702-5(c)(7)(i), then the Trust will cease to be
a qualified personal residence trust. If the Residence is sold,
then the Trust will cease to be a qualified personal residence
trust with respect to all proceeds from the sale held by the
trustee on the "Cessation Date," which is the earliest to occur
of the following: (A) the date that is two years after the date
of such sale; (B) the date on which a new Residence is acquired
by the Trust; or (C) the Termination Date. If damage or
destruction renders the Residence unusable as a residence, then
Trust will cease to be a qualified personal residence trust on
the earlier to occur of the following: (A) the date that is two
years after the date of such damage or destruction, or (B) the
Termination Date, unless, prior to such earlier date, (1)
replacement of or repairs to the Residence are completed, or (2)

a new Residence is acquired by the Trust. If proceeds of
insurance (including amounts received because of any involuntary
conversion referred to in Article 3, Paragraph 3.8) are received
and held by the trustee as a result of the damage to or

destruction of the Residence, then the Trust will cease to be a
gualified personal residence trust with respect to all such
proceeds held by the trustee on the earliest to occur of the
following: (A) the date that is two years after the date of the
damage, destruction or involuntary conversion of the Residence;
(B) the date on which replacement of or repairs to the Residence
are completed; (C) the date on which a new Residence is acquired
by Trust; or (D) the Termination Date.

Article 4, Paragraph 4.3 states that notwithstanding the
foregoing provisions of Article 4, cessation of Trust as a
gualified personal residence trust shall be deemed to occur only
if it is deemed to occur under § 25.2702-5(c), and only such
portion of the Trust assets as is required by
8§ 25.2702-5(c)(8)(i) to be converted shall be so converted.
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Article 5 states that any property that is converted to a
qualified annuity interest pursuant to the provisions of Article
4 shall be distributed to the person(s) and/or institution
her ei nafter nanmed or appointed as hereinafter provided to act as
Trustee of the Qualified Annuity Interest Trust, and shall be
adm ni stered by such person(s) and/or institution as hereinafter
provided in a single, separate trust for the primary benefit of
Trustor for the balance of the Trust term

Article 5, Paragraph 5.1 states that the right of the
Trustor to receive the annuity anmount shall begin on the date of
sal e of the Residence, the date of damage to or destruction of
t he Residence, or the date on which the Residence ceases to be
used or held for use as a personal residence, as the case may be.

Article 5, Paragraph 5.2 states that the trustee may defer
paynent of any annuity anmount ot herw se payable after the
Cessation Date until the date that is thirty days after the
assets are converted to a qualified annuity interest pursuant to
Article 4; provided, however, that any deferred paynent shal
bear conmpound interest fromthe Cessation Date at a rate equal to
the deferred annuity paynments by the anmount of incone actually
distributed by the trustee to the Trustor during the deferral
peri od.

Article 5, Paragraph 5.3 describes how the annuity anount is
determned. |If, on the conversion date, the assets of the Trust
do not include a residence used or held for use as a personal
resi dence by the Trustor, the annuity shall be an anount
determ ned by dividing the lessor of: (A) the value of all
interests retained by the Trustor (as of the date of the original
transfer or transfers), or (B) the value of all the Trust assets
(as of the conversion date) by an annuity factor determ ned for
the original term of Trustor’s interest, at the rate used in
valuing the retained interest at the time of the original
transfer to the qualified personal residence trust. If, on the
conversion date, the assets of Trust include a residence used or
held for use as a personal residence by the Trustor, the annuity
shall be the amount determined as if the assets of Trust do not
include a residence, multiplied by a fraction, the numerator of
which shall be the excess of the fair market value of the Trust
assets on the conversion date over the fair market value of the
assets as to which the Trust continues as a qualified personal
residence trust, and the denominator of which shall be the fair
market value of the Trust assets on the conversion date.

Article 5, Paragraph 5.4 provides that the annuity amount
shall be paid to or for the benefit of the Trustor for each
taxable year of the Trust commencing on the cessation date and
until the Termination Date of the Trust under Article 2,
Paragraph 2.2. Each such payment shall be made not later than
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sixty-five days after the close of the taxable year to which it
applies. Paynent shall be made frominconme, and to the extent
that inconme is not sufficient, fromprincipal. Any incone of
Trust for a taxable year in excess of the annuity anount shall be
added to principal .

Article 9, Paragraph 9.2.1 prohibits the trustee from
selling or transferring the Residence, directly or indirectly, to
the Trustor or the Trustor’s spouse, or an entity controlled by
the Trustor or the Trustor’s spouse, or a grantor trust of the
Trustor or the Trustor’s spouse within the meaning of
§ 25.2702-5(c)(9), but subject in all events to the exceptions
contained in that section.

You have requested the following rulings:

(1) The interest in Residence that each of the Taxpayers
proposes to transfer to Trust 1 and Trust 2 will meet the
requirements of a personal residence under § 2702(a)(3)(A) of the
Code and § 25.2702-5(c)(2) of the Gift Tax Regulations.

(2) Trust 1 and Trust 2 meet the requirements of a qualified
personal residence trust under 8 25.2702-5(c).

Section 2702(a)(1) provides that solely for purposes of
determining whether a transfer of an interest in trust to (or for
the benefit of) a member of the transferor's family is a gift
(and the value of such transfer), the value of any interest in
such trust retained by the transferor or any applicable family
member (as defined in 8§ 2701(e)(2)) is determined as provided in
§ 2702(a)(2).

Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained
interest that is not a qualified interest is treated as being
zero. The value of any retained interest that is a qualified
interest is determined under § 7520.

Section 2702(a)(3)(A)(ii) provides an exception to
§ 2702(a)(2) if such transfer involves the transfer of an
interest in trust and the property transferred consists of a
residence to be used as a personal residence by persons holding
term interests in such trust.

Section 25.2702-5(a) of the Gift Tax Regulations provides,
in part, that a transfer in trust meeting the requirements of a
"qualified personal residence trust" as defined in 8§ 25.2702-5(c)
will be treated as satisfying the requirements of
§ 2702(a)(3)(A)(ii).

Section 25.2702-5(c)(1) provides that, in order to qualify
as a qualified personal residence trust, the provisions of the



-7-

governing instrument nmust satisfy all the requirenents of a
qgual i fi ed personal residence trust throughout the termof the
trust.

Section 25.2702-5(c)(2)(i) provides that a personal
resi dence of a termholder is either the personal residence of
the term holder (within the meaning of § 1034), one other
residence of the term holder (within the meaning of
§ 280A(d)(1) but without regard to 8 280A(d)(2)), or an undivided
fractional interest in either.

Section 25.2702-5(c)(2)(ii) provides that a personal
residence may include appurtenant structures used by the term
holder for residential purposes and adjacent land not in excess
of that which is reasonably appropriate for residential purposes
(taking into account the residence's size and location). The
fact that a residence is subject to a mortgage does not affect
its status as a personal residence. The term personal residence
does not include any personal property (e.g., household
furnishings).

Section 25.2702-5(c)(3) provides that, in general, the
governing instrument of a qualified personal residence trust must
require that any income of the trust be distributed to the term
holder not less frequently than annually.

Section 25.2702-5(c)(4) provides that the governing
instrument must prohibit distributions of corpus to any
beneficiary other than the transferor prior to the expiration of
the retained term interest.

Section 25.2702-5(c)(5)(i) provides that, in general, the
governing instrument of a qualified personal residence trust must
prohibit the trust from holding, for the entire term of the
trust, any asset other than one residence to be used or held for
use as a personal residence of the term holder. Under
§ 25.2702-5(c)(5)(ii), the trust may hold certain assets listed
in that section in addition to the personal residence.

Section 25.2702-5(c)(6) provides that the governing
instrument must prohibit commutation (prepayment) of the term
holder's interest.

Section 25.2702-5(c)(7)(i) provides that the governing
instrument must provide that a trust ceases to be a qualified
personal residence trust if the residence ceases to be used or
held for use as a personal residence of the term holder. A
residence is held for use as a personal residence of the term
holder so long as the residence is not occupied by any other
person (other than the spouse or a dependent of the term holder)
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and is available at all tinmes for use by the termhol der as a
personal residence.

Section 25.2702-5(c)(8) provides that the governing
I nstrument nust provide that, within 30 days after the date on
which the trust ceases to be a qualified personal residence trust
Wth respect to certain assets, the assets nust be either
distributed outright to the term holder, or converted to and held
for the balance of the termholder’s termin a separate share of
the trust neeting the requirenents of a qualified annuity
interest. |If the assets are to be converted to and held as a
qualified annuity interest, the governing instrunent must contain
all the provisions required by § 25.2702-3 with respect to a
qualified annuity interest.

Section 25.2702-5(c)(9) provides generally that the
governing instrument must prohibit the trust from selling or
transferring the residence, directly or indirectly, to the
grantor, the grantor’s spouse, or an entity controlled by the
grantor or the grantor’s spouse during the retained term interest
of the trust, or at any time after the retained term interest
during which the trust is a grantor trust (under 8 671, et.

seq.).

Based on the information submitted and the representations
made, we conclude that: (1) Residence, as described above,
constitutes a personal residence under 8 2702(a)(3)(A)(ii) and
§ 25.2702-5(c)(2); and (2) Trust 1 and Trust 2 meet the
requirements of a qualified personal residence trust under
§ 25.2702-5(c).

Except as ruled above, we express or imply no opinion
concerning the federal tax consequences of this transaction under
the cited provisions of the Code or any other provision of the
Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. Section 6110(j)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent.

Sincerely yours,
Assistant Chief Counsel

(Passthroughs and Special
Industries)

By
George Masnik
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