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November 23, 1998
Attn:                         

State =                                                                                                            
 

County =                                                                                                             

Plan =                                                                                                             

Dear              :

This responds to your request of September 23, 1998, on behalf of County, pertaining
to the exclusion from gross income of line of duty disability benefits paid to disabled
employees under the Plan.

The Plan, which was established by County ordinance, provides for annual disability
retirement income to be paid to participants who are determined to be either totally and
permanently disabled or partially and permanently disabled as a result of an accident or
injury incurred in the line of duty.

Section 5.1(A) of the Plan provides that a participant (regardless of the number of his or
her years of service) who reaches a termination date by reason of a total and
permanent disability, incurred as a result of an accident or injury which has been
determined to have been sustained in the line of duty, shall be entitled to receive an
annual disability retirement income equal to 66 2/3%, multiplied by the participant’s final
average earnings for the three years prior to the participant’s termination date, reduced
by: (a) 50% of the amount the participant receives in the form of disability benefits
under the federal Social Security Act, plus (b) 100% of the amounts the participant
receives under the State workers’ compensation act as compensation for the accident
or injury underlying the participant’s total and permanent disability, plus (c) 100% of the
amounts the participant receives by virtue of participation in any long term disability
plan sponsored by the employer, plus (d) 35% of the amount by which the participant’s
annual earned income exceeds the rate of earnings the participant would earn from the
employer if the participant were still actively employed in the eligible class and the rank 
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and grade in which the participant was employed as of his or her termination date.  If
less than three rates of earnings are available, the average will be determined using the
rates of earnings that are available.

Section 5.1(B) of the Plan provides that a participant (other than a participant employed
as a communications dispatcher and regardless of the number of his or her years of
service) who reaches a termination date by reason of a permanent partial disability,
incurred as a result of an accident or injury which has been determined to have been
sustained in the line of duty, shall be entitled to receive an annual disability retirement
income equal to a percentage, as determined by the disability review board, which shall
be dependent on the extent and degree of the participant’s disability, but shall be no
less than 15% and no greater than 50%, multiplied by the participant’s final average
earnings for the three years prior to the participant’s termination date, reduced by: (a)
50% of the amount the participant receives in the form of disability benefits under the
federal Social Security Act, plus (b) 100% of the amounts the participant receives under
the State workers’ compensation act as compensation for the accident or injury
underlying the participant’s total and permanent disability, plus (c) 100% of the amounts
the participant receives by virtue of participation in any long term disability plan
sponsored by the Employer, plus (d) 35% of the amount by which the participant’s
annual earned income exceeds the rate of earnings the participant would earn from the
employer if the participant were still actively employed in the eligible class and the rank
and grade in which the participant was employed as of his or her termination date.  If
less than three rates of earnings are available, the average will be determined using the
rates of earnings that are available.

In order to qualify for line of duty disability benefits under sections 5.1(A) and (B) of the
Plan, the accident or injury underlying the disability must be ruled compensable under
the terms established by the disability review board.

You request a ruling that sections 5.1(A) and (B) of the Plan are statutes in the nature
of workmen’s compensation acts and line of duty disability benefits paid pursuant to
sections 5.1(A) and (B) of the Plan are, therefore, excludable from the gross income of
the recipients under section 104(a)(1) of the Internal Revenue Code.

Section 61(a) of the Internal Revenue Code provides that, except as otherwise provided
by law, gross income means all income from whatever source derived, including
compensation for services.

Section 104(a)(1) of the Code provides that gross income does not include amounts
received under workmen's compensation acts as compensation for personal injuries or
sickness.

Section 1.104-1(b) of the Income Tax Regulations states that section 104(a)(1) of the
Code excludes from gross income amounts received by an employee under a 
workmen's compensation act or under a statute in the nature of a workmen's
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compensation act that provides compensation to the employee for personal injury or
sickness incurred in the course of employment.  Section 104(a)(1) also applies to
compensation which is paid under a workmen’s compensation act to the survivor or
survivors of a deceased employee.  Section 104(a)(1) does not apply to a retirement
pension or annuity to the extent it is determined by reference to the employee's age or
length of service, or the employee's prior contributions, even though the employee's
retirement is occasioned by an occupational injury or sickness.  Section 104(a)(1) also
does not apply to amounts which are received as compensation for a non-occupational
injury or sickness nor to amounts received as compensation for an occupational injury
or sickness to the extent that they are in excess of the amount provided in the
applicable workmen's compensation act or acts.

Sections 5.1(A) and (B) of the Plan limit payment of disability benefits to participants
who become totally and permanently disabled or permanently and partially disabled as
a result of an on-the-job injury.  The benefits payable under sections 5.1(A) and (B) of
the Plan are not determined by reference to the employee’s age, length of service or
prior contributions.  Sections 5.1(A) and (B) of the Plan are therefore statutes in the
nature of workmen’s compensation acts.

Accordingly, we conclude that line of duty disability benefits paid under sections 5.1(A)
and (B) of the Plan, other than amounts constituting the participants’ “County Pick Up
Contributions” benefits, are excludable from the gross income of the recipients under
section 104(a)(1) of the Code.

Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed or implied with respect
to the application of any other provisions of the Code or the regulations to the benefits
described or to any other provision of the Plan.

This ruling letter is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

Harry Beker
Chief, Branch 6
Office of the Associate
  Chief Counsel
(Employee Benefits and
  Exempt Organizations)

Enclosure: Copy for section 6110 purposes


