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SUBJECT: Warning of Enforcement Actions Against Corporations 

This is in response to your memorandum dated December 3, 1998.  You requested
our advice under the significant advice procedures with respect to whether the
Internal Revenue Service (Service) should issue a notice of intent to levy upon a
corporate officer, rather than a person holding a power of attorney for the
corporation.  In your memorandum, you concluded that section 6331(d) of the
Internal Revenue Code (Code) requires the Service to give the notice of intent to
levy to a corporate officer rather than the power of attorney; and further, that
section 6304(a) does not require the Service to give the notice to the power of
attorney.  Our views are provided below with respect to the positions stated in your
memorandum.

ISSUE:

Whether the notice of intent to levy required by section 6331(d) should be issued to
a corporate officer rather than a person holding a power of attorney when the
corporation has authorized a person to represent the corporation.

CONCLUSION:

The notice of intent to levy required by section 6331(d) should be issued to a
corporate officer and a person holding a power of attorney when the corporation
has authorized a person to represent the corporation.

FACTS:

The corporation has authorized a person holding a power of attorney to represent
the corporation.  In accordance with section 6331(d), a notice of intent to levy is to
be issued to the corporation for an unpaid tax liability.
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1/ The term “person” shall be construed to mean and include an individual, ...
company or corporation.  I.R.C. § 7701(a)(1).

2/ The term “taxpayer” means any person subject to any internal revenue tax.
I.R.C. § 7701(a)(14).

3/ Since Congress has delegated to the Commissioner the power to promulgate
“all needful rules and regulations for the enforcement of [the Internal Revenue Code],”
I.R.C. § 7805(a), the courts will defer to the regulatory interpretations of the Code so
long as they are reasonable.  Cottage Sav. Ass’n v. C.I.R, 111 S.Ct. 1503, 1508 (1991). 
See also, National Muffler Dealers Assn., Inc. v. United States, 99 S.Ct. 1304, 1306-
1307 (1979).

DISCUSSION:

A.  A notice of intent to levy must be sent to a corporate officer

The Treasury Regulations (Regulations) and case law support the conclusion that a
notice of intent to levy must be issued to a corporate officer.  Section 6331(d)(1) of
the Code provides that the Service may levy upon property of any person “only after
the Secretary has notified such person in writing of his intention to make such levy.”
1/ Section 6331(d)(2) states the following:

The notice required under paragraph (1) shall be-

(A) given in person,
(B) left at the dwelling or usual place of business of such person, or
(C) sent by certified or registered mail to such person’s
last know address, no less than 30 days before the day of
the levy. (emphasis added)

The Regulations unambiguously state that the notice of intent to levy must be sent
to the taxpayer. 2/ Section 301.6331-2(a) of the Regulations provides that the
Service may levy on the property of a taxpayer after the director “has notified the
taxpayer in writing of the intent to levy.  The notice must be given in person, be left
at the dwelling or usual place of business of the taxpayer, or be sent by registered
or certified mail to the taxpayer’s last know address.” (emphasis added)  Thus, the
Commissioner has by regulation construed section 6331(d) of the Code to require
that a notice of intent to levy be issued to the taxpayer. 3/

Furthermore, case law strongly supports that the notice of intent to levy must be
served upon the taxpayer.  The Fourth Circuit noted the following:
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4/ A person holding a power of attorney for a taxpayer must be a recognized
representative of the taxpayer in accordance with Treas. Reg. § 601.502 et seq.

... § 6331(d) provides that the government can make a levy upon a
person’s property subject to a tax lien “only after the Secretary has
notified such person in writing of his intention to make such a levy,”
see 26 U.S.C. § 6331(d)(1), and such notice must be served on the
person upon whose property levy is intended, “no less than [30] days
before the day of the levy.”  See 26 U.S.C. § 6331(d)(2). (emphasis
added).

See United States v. Potemken, 841 F.2d 97, 101 (4th Cir. 1988).  See, e.g., 
James v. United States, 970 F.2d 750, 755-56 (10th Cir. 1992); Haggert v. Philips
Medical Systems, Inc., 39 F.3d 1166 (1st Cir. 1994).  Moreover, courts have held
that “strict compliance with this procedure is ‘necessary to effect a valid levy and
seizure.’” Potemken, 841 F.2d at 101 (quoting Matter of Computer Management
Inc., 40 B.R. 201, 203 (N.D.Ga.1984)).  See also, James, 970 F.2d at 756.

B.  A copy of the notice of intent to levy must be sent to the power of attorney

The Regulations require that a copy of the notice of intent to levy be sent to a
person holding a power of attorney for the corporation. 4/ Section 601.502 et seq.,
provides the rules for powers of attorney.  Section 601.501(a) states that “[t]hese
rules [as to the power of attorney] apply to all offices of the Internal Revenue
Service in all matters....”  Therefore, the power of attorney rules must apply to the
Service’s notice of intent to levy.  Section 601.506(a) provides that “[a]ny notice or
other written communication (or copy thereof) required or permitted to be given to a
taxpayer in any matter ... must be given to the taxpayer and ... to the representative
....”  However, “failure to give notice or other written communication to the
recognized representative of a taxpayer will not affect the validity of any notice ....”
Treas. Reg. § 601.506(a)(3).  Thus, a person holding a power of attorney for a
taxpayer must receive a copy of the notice of intent to levy.

C.  Section 6304(a) does not require that a notice of intent to levy be sent to the
      power of attorney

Section 6304(a) does not require that the Service send a notice of intent to levy to
the power of attorney.  Section 6304(a) of the Code provides that the Service may
not communicate with the taxpayer in connection with the collection of any unpaid
tax if the Service “knows the taxpayer is represented by any person authorized to
practice before the Internal Revenue Service with respect to such unpaid tax....” 
Section 6304 is not limited in application to individual taxpayers, but applies to all
taxpayers with respect to any unpaid tax, including corporate tax.  The
congressional intent of section 6304 was to address the concerns regarding
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abusive or harassing contact with taxpayers.  See S. Rep. No. 105-174, at 93
(1998).

We believe that a notice of intent to levy does not have the potential to harass a
taxpayer; to the contrary, “strict compliance with this procedure is necessary to
effect a valid levy and seizure, in order ‘to give the taxpayer a last chance to avoid
the drastic consequences of seizure by payment of the tax liability.’”  Simpson v.
U.S., 815 F.Supp 1444, 1446 (N.D.Fla. 1992) (quoting Potemken, 841 F.2d at 102). 
Moreover, section 6304 is currently substantially codified in off-Code provisions and
is in the Internal Revenue Manual, see IRM § 5184.2; therefore, we believe it does
not significantly impact current business practices with regard to notices of intent to
levy.  See Internal Revenue Service, U.S. Dep’t of the Treasury, Pub. No. 10848 
(9-1998), IRS Restructuring and Reform Act of 1998 Conduct Provisions (1998).
Accordingly, we agree with your position that statutorily required notices, such as
the notice of intent to levy, do not come within the purview of section 6304(a).   

In sum, we conclude that a notice of intent to levy must be issued to a corporate
officer and a person holding a power of attorney when the corporation has
authorized a person to represent the corporation.

If you have any further questions, please call 202-622-3610.


