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SUBJECT: Union Request for Weekly Adjustment Reports

This memorandum is intended as a follow-up to the verbal response given by a
member of my staff to your request for direction under the Privacy Act.

ISSUE

Whether the Privacy Act permits the local union vice-president to receive a copy of
a weekly adjustment report which identifies the adjustments made to employee
measurements in order to effectuate the Total Evaluation Performance System
(TEPS) agreement between the Service and the NTEU.

CONCLUSION

The Privacy Act would permit the union representative to receive a sanitized copy
of the report only if the representative can demonstrate that receipt of the report is
necessary and relevant to the coordination of the TEPS agreement.

BACKGROUND INFORMATION

On October 23, 1998, this office received a question from you as to whether the
Privacy Act prohibited the Service from providing a weekly adjustment report to the
union representative who is a member of the local committee assigned the task of
coordinating the Total Evaluation Performance System (TEPS) agreement.

It is our understanding that the TEPS agreement is part of the contract between the
Service and the bargaining unit members of the service centers around the country.
TEPS is the employee performance evaluation system used to evaluate all
measured service center employees GS-08 and below. A measured employee is
an employee who may or may not receive a measured appraisal, /.e., an appraisal
derived in part from systematically computed quality and quantity ratings. On a
quarterly basis, TEPS calculates the performance summaries for measured quality
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and quantity. Under the contract (NC V) these summaries are provided to the
employees in January, April, July and October and cover the employees’
performance for the preceding four full quarters. These performance summaries
are not performance appraisals, but are evaluative recordations. Under Article 12,
Section 17 of the contract, “[e]mployees will receive measured ratings in Quality
based on their performance against numerical standards established by the
Employer as described in subsection 14C.” It is the duty of the local TEPS
committee to assure that the section is implemented in accordance with the intent
of the national parties.

Article 12, Section 19A of NC V, provides that the Weekly Individual Performance
Report will be provided to affected employees. Section 19C provides that the union
will receive, at a minimum, the following reports:

Monthly Branch Performance Report;

2-Month Cumulative Branch Performance Report;

3-Month Cumulative Branch Performance Report; and

Unit and Branch Distribution of Ratings - Quality/Quantity;
Calculated Base Point/Fixed Standards and Branch Base Points.

OkrwNE

The contract further provides that “[n]othing in this section serves as a waiver of the
Union’s statutory right to additional information that is reasonable and necessary for
it to perform its representational duties.” Article 12, Subsection 19C (emphasis
added).

The report which is the subject of this memorandum is an Individual Performance
History Adjustment Report. It is not a report used to coordinate the TEPS
agreement, but rather, is a report which contains the names, social security
numbers (SSNs), hours, codes of work, volume of documents and adjustments for
each employee in the service center, both bargaining unit and non-bargaining unit.

Our first recommendation to you was to require the union representative to request
the report in writing by submitting his Privacy Act request to the Disclosure Office
explaining a particularized need for the report. At the time we gave this
recommendation, we had been assured that the names of non-bargaining unit
employees and the SSNs of all employees could be sanitized. We have since been
advised that it is impossible to separate the bargaining unit from non-bargaining
unit employees. Moreover, we have been advised that the union representative
requesting the report did not articulate a reason for needing the report beyond
stating that the report was necessary and relevant for the coordination of the TEPS
agreement.

LAW AND ANALYSIS

The Privacy Act prohibits the disclosure of an individual’'s records by an agency
unless the individual consents or the disclosure falls into one of the statutorily
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enumerated categories of nonconsensual disclosures. After reviewing the various

exceptions to the prohibition on nonconsensual disclosures, we concluded that the
only applicable exception was subsection (b)(3), “routine use.” 5 U.S.C. § 552a(b)
provides in relevant part:

No agency shall disclose any record which is contained in a
system of records by any means of communication to any person, or
to another agency, except pursuant to a written request by, or with the
prior consent of, the individual to whom the record pertains, unless
disclosure of the record would be—. . ..

(3) for a routine use as defined in subsection (a)(7) of this
section and described under subsection (e)(4)(D) of this section. . . .

We determined that the system of records (SOR) which included the report to which
the union representative sought access, was SOR Treasury/IRS 36.003, General
Personnel and Payroll Records. We determined from reviewing the notice that the
potentially applicable routine use was paragraph 15 which states: “provide
information to officials of labor organizations recognized under 5 U.S.C. chapter 71
when relevant and necessary to their duties of exclusive representation.”

Based on the statute and the routine use published in the system notice, we
concluded that the union representative would be entitled to the information
pertaining only to bargaining unit employees if the representative could
demonstrate that the report was necessary and relevant to his duties under the
TEPS agreement. Neither the routine use nor the contract provide the union
representative access to the information pertaining to non-bargaining unit
employees.? We likewise conclude that the SSNs of all employees should be
sanitized, because we cannot perceive how that data could meet the necessary and
relevant threshold.

The crucial issue is whether the union representative can demonstrate that even a
sanitized report is necessary and relevant to the coordination of the TEPS
agreement. Given that the individual bargaining unit employees have a right to
privacy with respect to the weekly adjustment report, the union representative has

“Routine use” is defined as “the use of such record for a purpose which is
compatible with the purpose for which it was collected.” 5 U.S.C. 8§ 552a(a)(7).

“Indeed, the Privacy Act would prohibit the disclosure of records of non-
bargaining unit employees because they would not fall within the routine use exception
to the prohibition of nonconsensual disclosures.
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the burden of proving that his receipt of the report is necessary to coordinate the
TEPS agreement. A mere statement that the union representative believes it is
necessary is not sufficient to meet the standards of the Act. He has to demonstrate
that he needs to know the identities of the employees and he must elucidate the
purpose for which he is planning on using the report.?

When making the determination of whether the union representative has
established that the disclosure of the report to him meets the necessary and
relevant requirement, bear in mind that if the union representative is representing
an individual employee who believes that adjustments were erroneously made, the
representative can obtain a copy of the individual’'s Weekly Individual Performance
Report from the individual employee. If the representative has questions with
respect to that individual’'s weekly report, he can request additional information from
labor relations pursuant to 5 U.S.C. § 7114. It is unnecessary for the union
representative to have the entire weekly adjustment report for all employees in
order to evaluate the adjustments made to one individual.

We have coordinated this opinion with the Office of the Assistant Chief Counsel
(General Legal Services).

If you have any questions regarding this matter, call (202) 622-4590.

*We contacted the TEPS coordinators for the Andover Service Center, Memphis
Service Center and the Austin Service Center. These coordinators all agreed that they
do not release the type of weekly report to which the union representative here seeks
access to their union representatives, nor have their union representatives requested
such reports.



