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Taxpayer’s Name:                     

Taxpayer’s Address:                                     
                                                       

Taxpayer’s SSN & EIN:                          

TY:         

Conference of right held:                  

ISSUE:

Whether payments Taxpayer made to independent contractors
that were reportable payments under section 6041 of the Internal
Revenue Code (Code) were subject to backup withholding under
section 3406 of the Code. 

CONCLUSION:

The payments Taxpayer/payor made to the independent
contractors/payees were reportable payments under section 6041 of
the Code. As a result of Taxpayer’s failure to obtain the
taxpayer identification numbers (TINs) of the independent
contractors/payees at the time of such payments, the payments are
subject to the backup withholding under section 3406 of the Code.

FACTS:

Taxpayer owns and operates a used car dealership.  During
the years in question, Taxpayer made payments of commissions and 
service fees to various independent contractors for personal
services provided for his business.  Specifically, Taxpayer paid
commissions to auto wholesalers for locating and transporting
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cars to his dealership for purchase.  Taxpayer also paid auto
repair shops, auto body shops, and auto detail services for work
performed on his dealership’s cars.  These independent
contractors were paid by checks drawn on Taxpayer’s dealership
account during the calendar years 1995 and 1996.  Taxpayer
deducted these payments as business expenses on Schedule C of his
1995 and 1996 Form 1040, Individual Income Return. 

All of Taxpayer’s payments to the independent contractors
that are in question exceed $600 for the relevant calendar year. 
At the time Taxpayer made payments to the independent
contractors, no TINs were obtained, and Taxpayer did not file the
required Forms 1099 for purposes of compliance with the
information reporting provisions  of section 6041 of the Code.

During an audit of Taxpayer’s 1995 and 1996 individual tax
returns in 1998, the Service determined that Taxpayer’s payments
to various independent contractors were subject to (1) the
information reporting requirements of section 6041 of the Code,
and (2) the backup withholding requirements of section 3406.  
Upon learning of the information reporting requirements, Taxpayer
obtained the TINs of the independent contractors and issued the
required Forms 1099.       

LAW and ANALYSIS:
    

     Section 3406(a)(1)(A) of the Code provides that, in the case
of a reportable payment, if the payee fails to furnish his TIN in
the manner required, then the payor must deduct and withhold 31
percent of the payment. 

     Under section 3406(b)(3) of the Code, the term "reportable
payment" is defined to include any payment of a kind, and to a
payee, required to be shown on a return required under sections
6041 and 6041A of the Code.  Under sections 6041 and 6041A,
payments of $600 or more made during a calendar year to a
contractor by a service-recipient engaged in a trade or business
are reportable payments.

     Section 6041(a) of the Code and section 1.6041-1(a)(1) of
the Income Tax Regulations require all persons engaged in a trade
or business who make payments in the course of such trade or
business to another person of rent, salaries, wages, premiums,
annuities, compensation, remunerations, emoluments, or other
fixed or determinable gains, profits, and income of $600 or more
in any taxable year, to file an information return with the
Service setting forth the amount of such gains, profits and
income, and the name and address of the recipients of such
payments.  
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Section 31.3406(e)-1(b)(1)(i) of the regulations describes
when backup withholding is required.  Section 31.3406(e)-
1(b)(1)(i) provides that a payor is required to withhold under
section 3406(a)(1)(A) of the Code at a rate of 31 percent on any
reportable payment (as defined in section 3406(b)) at the time
the payor pays the reportable payment (as described in section
31.3406(a)-4 of the regulations) to the payee if the payor has
not received the payee’s TIN in the manner required in section
31.3406(d)-1.

Sections 31.3406(a)-4(a)(1) and 31.3406(b)(3)-1(b)(3) of the
regulations describe the point in time for the payor to withhold
31 percent of the payee’s reportable payment as required under
the backup withholding tax provisions.  Section 31.3406(a)-
4(a)(1) provides that the payor must withhold at the time it
makes the payment to the payee or to the payee’s account that is
subject to withholding.  Amounts are considered paid when they
are credited to the account of, made available to, the payee. 
Section 31.3406(b)(3)-1(b)(3) provides that a payment is a
reportable payment if the aggregate amount of the current payment
and all previous payments to the payee during the calendar year
equal $600 or more.  The amount subject to withholding is the
entire amount of the payment that causes the total amount paid to
the payee to equal $600 or more and the amount of any subsequent
payments made to the payee during the calendar year. 
 
     Section 31.3406(d)-1(d) of the regulations describes the
required manner for payees of commissions and nonemployee
compensation to furnish their TINs to payors.  Section
31.3406(d)-1(d) provides that the payee must furnish the payee’s
TIN to the payor either orally or in writing.
 

Based on the above, Taxpayer’s payments to the independent
contractors were payments made in the course of Taxpayer’s used
car sales business.  Such payments were made to persons who were
not employed by Taxpayer, but provided services for the benefit
of Taxpayer’s used car dealership for compensation.  All of the
payments in question are for $600 or more.  All of the payments
in question were made within the specific calendar years of 1995
and 1996.  Accordingly, Taxpayer’s payments to the independent
contractors were reportable payments as described in sections
6041 and 3406 of the Code. 

Taxpayer obtained the independent contractors’ TINs and
issued the required Forms 1099 to the Service and the independent
contractors after the commencement of an audit of his 1995 and
1996 individual tax returns in January of 1998.  The provisions
of section 3406 of the Code and the applicable regulations
require that 31 percent of any reportable payments be withheld by
the payor if the payor has not received the payee’s TIN either
orally or in writing.  Taxpayer neither received the TINs from



-4-

the independent contractors nor deducted the required backup
withholding from the payments received by the independent
contractors during calendar years 1995 and 1996.

The provisions of sections 31.3406(a)-4(a)(1) and
31.3406(b)(3)-1(b)(3) of the regulations specify the time a payor
is required to withhold.  Taxpayer’s obligation to backup
withhold commenced with the entire amount of the payment that
caused the total amount paid to an independent contractors to
equal $600 or more for the calendar year. 
         

We conclude, therefore, that the payments Taxpayer/payor
made to the independent contractors/payees were reportable
payments under section 6041 of the Code.  As a result of
Taxpayer’s failure to obtain the TINs of the independent
contractors/payees at the time of such payments, the payments are
subject to backup withholding under  section 3406 of the Code.

A copy of this technical advice memorandum is to be given to
the taxpayer.  Section 6110(j)(3) provides that it may not be
used or cited as precedent.


