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SUBJECT:                        

This Field Service Advice refers to your memorandum dated October 9, 1998.  Field
Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case
determination.  This document is not to be used or cited as precedent.

LEGEND:

A =                        

Year B =        

ISSUE:

Whether the statute of limitations under Code section 6501(a) is open with respect
to a taxpayer who is a U.S. citizen and also a bona fide resident of the United
States Virgin Islands (“USVI”) and who timely filed a USVI tax return for Year B but
failed to report on that return income from U.S. sources. 
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CONCLUSION:

Since more than three years have passed since the taxpayer filed a USVI return for
Year B, as required by Code section 932(c)(2), the IRS may not assess additional
tax, despite that he failed to report on that return gross income from U.S. sources,
as required by Code section 932(c)(4).  Therefore, the limitations period imposed
by Code section 6501(a) has expired, unless an exception applies.

FACTS:

The taxpayer is a U.S. citizen who was also a bona fide resident of the USVI for the
relevant taxable year, Year B.  He filed a USVI income tax return for that year but
failed to report on that return gross income from U.S. sources, specifically, a
dividend from a U.S. corporation.

 
LAW AND ANALYSIS

Code section 932(c) applies to “an individual for a taxable year if – (A) such
individual is a bona fide resident of the Virgin Islands at the close of the taxable
year, or (B) such individual files a joint return for the taxable year with an individual
described in subparagraph (A).”  Taxpayer meets the requirement of subsection
932(c)(1)(A).

Code section 932(c)(2) provides that “[e]ach individual to whom this subsection
applies for the taxable year shall file an income tax return for the taxable year with
the Virgin Islands.”

Code section 932(c)(4) provides that “in the case of an individual (A) who is a bona
fide resident of the Virgin Islands at the close of the taxable year, (B) who on his
return of income tax to the Virgin Islands, reports income from all sources and
identifies the source of each item shown on such return, and (C) who fully pays his
tax liability referred to in section 934(a) to the Virgin Islands with respect to such
income, for purposes of calculating income tax liability to the United States, gross
income shall not include any amount included in gross income on such return, and
allocable deductions and credits shall not be taken into account.”

The Tax Reform Act of 1986, P.L. 99-514, § 1274(a) (Oct. 22, 1986)(“TRA ‘86”)
enacted Code section 932.  According to the Senate Finance Committee report,
pursuant to this provision, “an individual qualifying as a bona fide Virgin Islands
resident as of the last day of the taxable year will pay tax to the Virgin Islands
under the mirror system on his or her worldwide income.  He or she will have no
final tax liability for such year to the United States, as long as he or she reports all
income from all sources and identifies the source of each item of income on the
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return filed with the Virgin Islands.”  S. REP. NO. 99-313, 99th Cong., 2d Sess. 482
(1985).

The Technical and Miscellaneous Revenue Act of 1988, P.L. 100-647, §
1012(w)(2)(Nov. 10, 1988)(“TAMRA”), amended Code section 932(c)(4), adding to
the bona fide resident requirement and the reporting requirement a third
requirement for exclusion of items reported on the tax return of a qualifying resident
of the USVI.  The third requirement is that the individual seeking the exclusion from
federal gross income fully pay his or her tax liability, as provided by Code section
934(a), to the USVI with respect to income from all sources.

According to the Senate Finance Committee report, the addition of this requirement
clarified that in applying Code section 932, the Federal laws described in Code
section 934(a), regarding tax liability incurred to the USVI, are not applicable for
purposes of determining income tax liability incurred to the USVI.  S. REP. NO. 100-
445, 100th Cong., 2d Sess. 315 (1988).  That is, for USVI tax purposes, Code
section 932 applies for determining the taxable income of USVI residents but it,
itself, is not part of the “mirror” tax code of the USVI that was established by the
Naval Appropriations Act of 1921 (48 U.S.C. section 1397)(West 1997).  Id.

TAMRA also amended Code section 932(c)(4), effective for tax years beginning
after December 31, 1986, by substituting the phrase “an income tax return,” for the
phrase “his income tax return”  in Subsection 932(c)(4)(B) (emphasis added).  The
Senate Finance Committee report explains that this change clarified that an
individual who does not comply with all requirements for exemption from U.S.
taxation will be required to file a U.S. return.  S. REP. NO. 100-445, 314-5.   

Code section 6501 restricts the IRS’ ability to assess and collect taxes by limiting
the time for assessment and collection.  Code section 6501(a) provides that “the
amount of any tax imposed by this title shall be assessed within 3 years after the
return was filed (whether or not such return was filed on or after the date
prescribed)...and no proceeding in court without assessment for the collection of
such tax shall be begun after the expiration of such period.  For purposes of this
chapter, the term “return” means the return required to be filed by the taxpayer...”
Code section 6501(a). See also Treas. Reg. section 301.6501(a)-1.  In other words,
unless an exception in Code section 6501 applies, if more than three years have
passed since the date a return for a particular year was filed, then no further
assessment and collection of tax can be made for that year.  Other subsections of
Code sections 6501 give the IRS more time to assess and collect tax.  For
example, in cases of fraud or willful attempts to avoid tax, the IRS may act “at any
time.”  Code section 6501(c).  Further, if a taxpayer omits from gross income an
amount which exceeds more than twenty-five percent of the gross income reported
on the return, the IRS has six years after a return is filed in which to proceed.  Code
section 6501(e).  For purposes of this memorandum, because the application of
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1 As noted above, the possibilities of fraud or a willful attempt to avoid tax are not dealt
with herein (Code section 6501(c) would allow the IRS to assess and proceed to collect tax at
any time in such case), nor is the possibility that the taxpayer omitted from gross income an
amount which exceeds more than twenty-five percent of the gross income reported on the
return (if proved, the IRS would have six years from the time the subject return was filed in
which to assess tax or initiate a proceeding to collect tax from the taxpayer pursuant to Code
section 6501(e)).

2Code section 7651(5)(B) states that section 28(a) of the ROA is treated as having been
enacted prior to Title 26.  See Danbury, 820 F.2d at 625.  Specifically, the amendment to Code
section 7651(5)(B) applies to taxable years beginning after December 31, 1986 and to “any pre-
1987 open year.”  The court interpreted “pre-1987 open year” as a year for which the IRS could
make an assessment on October 22, 1986.

Code sections 6501(c) and (e) is unlikely, analysis is made solely under Code
section 6501(a).

Application of Code sections 932(c)(4) and 6501(a) to the facts of this case
requires a careful look.  In this case, the taxpayer, a U.S. citizen who is also a bona
fide resident of the USVI for Year B, timely filed an income tax return with the USVI. 
However, he failed to report on that return gross income from a U.S. source,
specifically, a dividend received from a domestic corporation.  This contravenes the
requirement that “income from all sources” be reported on his tax return filed with
the USVI in order for the taxpayer to be exempt from the requirement of filing with
the United States.  See Code section 932(c)(4).  However, if the income tax return
that A filed with the Bureau of Internal Revenue of the Virgin Islands started the
statute of limitations for federal tax purposes, the limitations period under Code
section 6501(a) would preclude assessment and collection of tax for the year at
issue, Year B, as more than 3 years have passed since the Year B return was
filed1.  As such, we look to case law for guidance.  

The precise issue in this case, but involving corporate taxpayers, has been before
federal courts.  See Danbury v. Olive, 820 F.2d 618 (3d Cir. 1987), cert. denied,
484 U.S. 964 (1987); Condor Int’l v. Commissioner, 78 F.3d 1355 (9th Cir. 1996);
Business Ventures Int’l v. Olive, 893 F.2d 641 (3d Cir. 1990); Bizcap, Inc. v. Olive,
892 F.2d 1163 (3d Cir. 1989).  Danbury concerned pre-TRA ‘86 tax years and the
application of transitional rules under TRA ‘86 to a domestic corporation considered
an “inhabitant” of the USVI under the Revised Organic Act of the Virgin Islands, 48
U.S.C. section 1642 (“ROA”).  The income tax provisions of the ROA were
superseded by Title 26 through an amendment made to Code section 7651(5)(B) in
TRA ‘86, § 1275(b).2  The court found that “[the taxpayer’s] returns to the Virgin
Islands satisfied its filing obligations under the [Code] for the purpose of
considering time bars.”  Danbury, 820 F.2d at 627.  Thus, the IRS had three years
from the filing of each of the taxpayer’s USVI returns in which to assess a
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3Danbury was remanded to district court for consideration of whether the taxpayer had
filed a false or fraudulent return, in which case the IRS can assess a deficiency at any time. 
See Code section 6501(c).  

deficiency under Code section 6501(a).  Since more than three years had passed
since each of the filings, the court ruled that the IRS was precluded from assessing
deficiencies for those tax years pursuant to Code section 6501(a)3.  The limitations
period under Code section 6501(a) with respect to each tax year was found to have
begun on the date that the taxpayer filed a USVI return, even though no return was
filed with the IRS, because the law then in effect required the taxpayer to file his
return with the USVI.  Code section 932(c)(2).  Other decisions have followed this
precedent.  See Condor, 78 F.3d 1355; Business Ventures, 893 F.2d 641; Bizcap,
892 F.2d 1163. 

We think that this analysis also applies to individual taxpayers.  Thus, the starting
point for analysis is the filing requirements applicable to A.  Code section 932(c)(2)
requires bona fide USVI residents to file an annual return with the USVI.  Since A
filed a USVI tax return for Year B, he met the requirements of Code section
932(c)(2).  However, on account of his failure to report dividend income from a
domestic corporation, A did not satisfy Code section 932(c)(4)(B), which required
that he report on his USVI return income from all sources and to identify the source
of each item shown on such return, nor Code section 932(c)(4)(C), which required
that he pay income tax to the USVI on his worldwide income.  

Code section 6501(a) gives the IRS a period of up to three years from the date of
the filing of a return to assess taxes due by the taxpayer.  Since more than three
years have passed since the taxpayer filed the tax return required by Code section
932(c)(2), the IRS may not assess and collect additional tax unless other
exceptions apply.  Code section 6501(a). 
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If you have any further questions, please call Allison Wielobob at (202) 622-3880.

W. EDWARD WILLIAMS
SENIOR TECHNICAL REVIEWER


