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FROM: Assistant Chief Counsel (Income Tax & Accounting)

SUBJECT: Flood Insurance Reimbursement Program

This Technical Assistance responds to your memorandum dated March 31,
1998.  You requested our views on the tax treatment of the                                 Flood
Insurance Assistance Program.  Technical Assistance does not relate to a specific case
and is not binding on Examination or Appeals.  This document is not to be cited as
precedent. 

ISSUE:

Whether a business that receives reimbursements for flood insurance premiums
may deduct its payment of those premiums as a trade or business expense under
Internal Revenue Code § 162 in the taxable year in which paid or incurred, and whether
it must include the reimbursement of its premiums in income.

CONCLUSION:

The portion of flood insurance premium payments that is reimbursed is not
deductible under § 162.  In addition,  based on published Service position, we conclude
that the portion of the premium payments that is reimbursed is not included in income.

FACTS:

The                                , located in a Presidentially-declared disaster area,
established a program of grants to reimburse flood insurance premium payments made
by                      businesses that are required to obtain flood insurance on their property
located within the city limits.  Under the program, flood insurance premiums will be
reimbursed for up to 5 years to a maximum of $5,000 over a 5-year period.
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The premiums will be reimbursed on an annual basis for the first 2 years.  The
premiums for the third, fourth and fifth years will be reimbursed in the third year upon
prepayment in the third year of the premiums for the fourth and fifth years.  Thus,
taxpayers are required to prepay their fourth and fifth years of flood insurance
premiums in order to obtain reimbursement for those years.  To be eligible for
reimbursement a business must provide a copy of its flood insurance premium
statement and proof of payment.

The assistance for the premium payments for 5 years is contingent upon the
business remaining in operation.  If the business ceases operation or transfers
ownership before the end of the 5-year period the remaining flood insurance premiums
must be refunded in full to the city.

LAW AND ANALYSIS:

Section 162(a) of the Code provides, in part, that there shall be allowed as a
deduction all the ordinary and necessary expenses paid or incurred during the taxable
year in carrying on any trade or business.

However, taxpayers are not allowed deductions under § 162(a) for expenditures
for which they have a right or expectation of reimbursement.  In  Rev. Rul. 78-388,
1978-2 C.B. 110, an accrual method taxpayer incurred expenses to move its business
from property acquired by the state.  Its request for a relocation payment under the
Uniform Relocation Assistance and Real Property Acquisition Policies Act of 1970 was
approved by the responsible government agency during the taxable year of the move
and the payment was received in a subsequent year.  The Service held that the moving
expenses were not deductible to the extent that they were reimbursable.  See also Rev.
Rul. 79-263, 1979-2 C.B. 82 (cash method cattle farmer that received authorization
under the Federal Disaster Assistance Administration's Emergency Livestock Feed
Assistance Program for partial reimbursement of the anticipated cost of replacing feed
destroyed as a result of a drought and was reimbursed for the feed expenditures the
year after they were made could not deduct under § 162 the portion of the expenditures
for which reimbursement was available); Charles Baloian Co., Inc. v. Commissioner, 68
T.C. 620 (1977), nonacq. on other grounds, 1978-2 C.B. 3, dismissed and affirmed in
unpublished opinion (9th Cir. 1982) (moving expenses nondeductible to extent
reimbursed because taxpayer's right to reimbursement was fixed and matured without
substantial contingency prior to the move when the agency issued its written
authorization to incur moving expenses in a specified amount).
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1 A taxpayer’s payment of the premiums for years 4 and 5 in year 3 raises the
question whether the deductions for the premium payments for years 4 and 5 would be
deferred to those years because it is a prepayment.  If the premium payment is a
prepayment, then the taxpayer’s deduction for the portion of the year 3 premium
payment attributable to years 4 and 5 would be deferred until years 4 and 5.

However, since the premium payments and the reimbursements for years 4 and
5 are made in year 3, it is established in year 3 that the premium payment is not
deductible.  Therefore, there is no deduction to defer.  Conversely, since there is no
deduction, the portion of the reimbursement attributable to years 4 and 5 is not
includible in the taxpayer’s gross income. 

Therefore, a taxpayer cannot deduct its payments1 of flood insurance premiums
to the extent that there is a right of reimbursement.  However, as held in Rev. Rul. 79-
263, the income attributable to the reimbursement payments would be excluded from
the taxpayer's gross income.  

If you find that the facts differ from those recited here, we will be happy to offer
further assistance.

This technical assistance is advisory only, and is intended to call attention to
well-established principles of tax law that apply in the situation described.  Taxpayers
uncertain whether these principles or interpretations of tax law should apply to their
situations should consider seeking a private letter ruling or, if appropriate, technical
advice.  Procedures for issuing letter rulings and technical advice are in Rev. Proc. 98-
1, 1998-1 I.R.B. 7, and Rev. Proc. 98-2, 1998-1 I.R.B. 74, respectively.

By                                              
George Baker
Assistant to Branch Chief
Branch 2


