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Dear                 :

This responds to your request of May 26, 1998, on behalf of County, concerning the
federal income tax treatment of certain disability benefits paid pursuant to the Plan.

The Plan was established to provide retirement benefits, disability benefits and
survivor’s benefits to certain designated full-time employees of the County Police
Department and Department of Fire and Rescue Services.

Section 6.4(b)(1)(ii) of the Plan (formerly section 6.4(b)(ii)) provides that a participant
(regardless of his length of service) who terminates employment by reason of a total
and permanent disability, incurred as a result of an accident or injury which has been
sustained as an active covered employee and which has been ruled compensable
under the workers’ compensation law of State, shall be entitled to receive a monthly
benefit equal to the greater of (i) the benefit determined under section 6.4(a) or (ii) the
lesser of (A) a monthly amount which, when combined with any Social Security
disability benefits the participant is entitled to receive, equals 100% of the participant’s
compensation at the time the disability is incurred, or (B) 66 2/3% of such
compensation.

Section 6.4(b)(2) of the Plan provides that, regardless of his or her length of service, a
firefighter, who terminates employment after December 31, 1997, or a police officer
who terminates employment after March 31, 1998, by reason of a line of duty disability,
shall be entitled to receive: (i) if the line of duty disability is a catastrophic disability, a
monthly benefit equal to 66 2/3% of the participant’s compensation; or (ii) if the line of
duty disability is a non-catastrophic disability, a monthly benefit equal to 50% of the
participant’s compensation.
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Section 6.4(b)(3)(i) defines  “line of duty disability” as a total and permanent disability
which is incurred as a result of an accident or injury which has been sustained as a
result of service as an active covered employee and which has been ruled
compensable under the workers’ compensation law of State.

Section 6.4(b)(3)(ii) defines  “catastrophic disability” as a line of duty disability (A) by
reason of which the participant will be permanently prevented from engaging in any
substantial gainful employment; or (B) which severely limits one or more major life
activities.

Section 6.4(b)(3)(iii) defines  “non-catastrophic disability” as a line of duty disability
which is not a catastrophic disability.

Section 61(a) of the Internal Revenue Code provides that, except as otherwise provided
by law, gross income means all income from whatever source derived, including
compensation for services.

Section 104(a)(1) of the Code provides that gross income does not include amounts
received under workmen's compensation acts as compensation for personal injuries or
sickness.

Section 1.104-1(b) of the Income Tax Regulations states that section 104(a)(1) of the
Code excludes from gross income amounts received by an employee under a
workmen's compensation act or under a statute in the nature of a workmen's
compensation act that provides compensation to the employee for personal injury or
sickness incurred in the course of employment.  Section 104(a)(1) also applies to
compensation which is paid under a workmen’s compensation act to the survivor or
survivors of a deceased employee.  Section 104(a)(1) does not apply to a retirement
pension or annuity to the extent it is determined by reference to the employee's age or
length of service, or the employee's prior contributions, even though the employee's
retirement is occasioned by an occupational injury or sickness.  Section 104(a)(1) also
does not apply to amounts which are received as compensation for a non-occupational
injury or sickness nor to amounts received as compensation for an occupational injury
or sickness to the extent that they are in excess of the amount provided in the
applicable workmen's compensation act or acts.

We conclude that benefits paid under section 6.4(b)(1)(ii) of the Plan and section
6.4(b)(2) of the Plan are restricted to employees with service-incurred injuries or
sickness.  Accordingly, section 6.4(b)(1)(ii) of the Plan and section 6.4(b)(2) of the Plan
are statutes in the nature of workmen’s compensation acts and benefits paid
thereunder are excludable from the gross income of the recipients under section
104(a)(1) of the Code.
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Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed or implied with respect
to the application of any other provisions of the Code or the regulations to the benefits
described.

This ruling letter is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

Harry Beker
Chief, Branch 6
Office of the Associate
  Chief Counsel
(Employee Benefits and
  Exempt Organizations)

Enclosures
Copy of this letter
Copy for section 6110 purposes


