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     This is in response to your authorized representative’s
letter, requesting rulings concerning the application of § 2702
of the Internal Revenue Code to the Trust.  This letter responds
to that request.  
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The facts and representations submitted are summarized as
follows:  Taxpayer owns Property, which consists of a residence
situated on h acres.  The residence is approximately a square
feet in size.  The residence includes a separate apartment of
approximately b square feet, that is rented to unrelated
individuals.  The monthly rent is c.  The home is located on a
single parcel of real property consisting of h acres.  

Taxpayer uses the house as Taxpayer’s vacation residence for
an average of approximately d days per year. For approximately e
days per year, Taxpayer permits family members and friends to
stay in the house without rent or other remuneration.  
 

Taxpayer proposes to transfer the parcel of real property
containing the home to the Trust, the terms of which are intended
to satisfy the requirements of § 25.2702-5(c) of the Gift Tax
Regulations.  Taxpayer will serve as trustee of the Trust.  The
Trust, pursuant to Article XI, will be irrevocable.  

Article III of the proposed Trust provides that the Income
Term of the Trust is the period that will commence on the date of
the Trust instrument and end on (i) the date that is g  years
after the date of the Trust instrument, or (ii) the Taxpayer’s
death, if sooner.  At the end of the Income Term, the property in
Trust will pass to a Family Trust for the lifetime benefit of
Spouse.  Under the terms of the Family Trust, Taxpayer’s Spouse
will be entitled to the use and occupancy of the residence for
her remaining lifetime.  Upon the Spouse’s death, the remaining
trust property will pass in trust for the benefit of Taxpayer’s 
descendants.

     Article III provides that during the Income Term the trustee
is to hold for Taxpayer's exclusive use and enjoyment, without
Taxpayer paying rent, a single residence for use as a personal
residence by the Taxpayer, subject to the trustee's power of
sale.  The entire net income of the Trust, if any, is to be paid
to Taxpayer in convenient installments, at least annually. 
During the Income Term, the trustee is to make no distribution of
income or principal to anyone other than Taxpayer, and in no
event may trustee commute Taxpayer's interest in the Trust.

    Article IV, provides that for purposes of the Trust, the term
"personal residence" is either (i) the Taxpayer’s principle
residence, within the meaning of § 1034 or (ii) one other
residence of the Taxpayer, within the meaning of 
§ 280A(d)(1), including in either case, appurtenant structures
used by the Taxpayer for residential purposes (taking into
account the residence’s size and location).  An undivided
fractional interest in property which otherwise qualifies as a
personal residence is included in this definition.  Any
improvement to the personal residence must continue to meet the
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definition of personal residence.  The term "personal residence"
does not include any personal property (e.g., household
furnishings).

     Article IV provides that, except as specifically provided,
pursuant to § 25.2702-5(c)((5)(ii), the trust may not hold any
assets other than the personal residence of the Taxpayer.  The
Trust provides in Article IV, that the trustee may receive cash
additions to the Trust at any time, and the trustee may retain
cash in a separate account, but in neither event in excess of the
amounts, when added to the cash already held in the Trust are
required for:  

     Payment of trust expenses (including mortgage payments)
already incurred or reasonably expected to be paid by the
Trust during the six-month period following the addition of
the cash to the Trust; for improvements to the Property to
be paid within six months from the date the addition of cash
is made to the Trust; and for the purchase by the Trust
within three months of the addition of cash to the Trust of
a personal residence to replace another personal residence
held by the Trust, but only if the trustee has previously
entered into a contract to purchase the replacement
residence.  The Trust also requires that at least quarter-
annually, the trustee is to determine the amount of any cash
held by the trustee in excess of the amounts permitted to be
held under this paragraph (2) and is to distribute
immediately that excess to the Taxpayer.  In addition,
within thirty days following the end of the Income Term, the
trustee is to distribute to the Taxpayer all cash then held
by the trustee for the purposes permitted that is not
required for the payment of trust expenses then due and
payable. 

     Under Article IV, the Trust may also hold:

(1) Proceeds from the sale of a personal residence held
in a separate account by the Trust and proceeds of
insurance payable to the Trust as a result of damage or
destruction of the personal residence.

     (2) One or more policies of insurance on the residence.

Article IV, Paragraph C provides that if any proceeds of the
sale of the residence, or proceeds of insurance received as a
result of damage to or destruction of the residence, are not
reinvested in a new personal residence acquired by the Trust,  or
expended for replacement or repair to the personal residence held
by the Trust by the Termination Date (as defined below), then the
Trust will cease to be a qualified personal residence trust with
respect to the proceeds not reinvested or expended.
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     Article IV, Paragraph C, defines the Termination date as the
first to occur of (i) the date that is two years after the date
of sale, damage, or destruction, as the case may be, (ii) the
date on which a new personal residence is acquired by the Trust,
or replacement or repair is complete, or (iii) the end of the
Income Term. 

Article IV, Paragraph (D) provides that except in the case
of sale of, damage to, or destruction of the personal residence,
as described in Article IV, Paragraph C, the Trust shall cease to
be a qualified personal residence trust if the residence held by
the Trust ceases to be used or held for use as the Taxpayer’s
personal residence as described in § 25.2702-5(c)(7)(i) of the
Gift Tax Regulations. 

     Article IV, Paragraph (E) provides that the trustee shall
not sell or otherwise transfer the personal residence in any
manner that conflicts with § 25.2702-5(c)(9) of the Gift Tax
Regulations. 

     Article IV, Paragraph (F) provides that within 30 days after
the Trust, or any portion thereof consisting of uninvested or
unexpended sale or insurance proceeds, ceases to be a qualified
personal residence trust (the "Conversion Date"), whether such
cessation occurs at the end of the Income Term or at any earlier
time, the trustee is to allocate all Trust income and principal
as to which the cessation has occurred to a separate Qualified
Annuity Trust, to be administered as provided in Article V. 

     Under Article V, Paragraph (A), commencing as of the
"Cessation Date" and until the end of the Income Term, the
trustee is to pay the Taxpayer, the Required Annuity Amount in
each taxable year of the qualified annuity trust.  The Cessation
Date is the date of sale of the residence, or the date on which
the residence otherwise ceases to be used or held for use as the
Taxpayer’s personal residence.  

     Under Article V, Paragraph (B), the Required Annuity Amount
is to be a fixed amount equal to the smallest amount determined
under § 25.2702-5(c)(8)(ii)(C) for the Trust or the portion of
the Trust which ceased to be a qualified personal residence trust
to be validly converted to a qualified annuity interest.  During
the term of the Qualified Annuity Trust, the Required Annuity is
to be distributed in equal installments at least as often as
annually.  If the number of days in the Annuity Term in any
taxable year of the trust is less than 365 days (366 days if the
taxable year includes February 29), the Required Annuity Amount
payable in such short taxable year or years is to be prorated on
a daily basis.  
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     Under Article V, Paragraph (C), the obligation to pay the
Required Annuity Amount commences with the Cessation Date, but
the trustee may defer distribution of the Required Annuity Amount
from the Cessation Date until the Conversion Date; provided that
any deferred payment must bear interest from the Cessation Date
at the rate in effect on the Cessation Date under § 7520. 
Notwithstanding the foregoing, the trustee may reduce the
aggregate deferred annuity payments by the amount of income
actually distributed to the Taxpayer by the trustee during the
deferral period.  In addition, no additional contributions may be
made to the Qualified Annuity Trust after the initial
contribution.

     You have requested the following rulings:

(1) The real property that the Taxpayer proposes to transfer
to the Trust will meet the requirements of a personal residence
under § 25.2702-5(c)(2). 

(2) The Trust meets the requirements of a qualified personal
residence trust (QPRT) under § 25.2702-5(c). 

      (3) The property placed in the Trust will not be includible
in the Taxpayer’s gross estate if the Taxpayer survives the
Income Term of the Trust.
 

Section 2702(a)(1) provides that solely for purposes of
determining whether a transfer of an interest in trust to (or for
the benefit of) a member of the transferor's family is a gift
(and the value of the transfer), the value of any interest in the
trust retained by the transferor or any applicable family member
(as defined in § 2701(e)(2)) is determined as provided in 
§ 2702(a)(2).  

Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained
interest that is not a qualified interest is treated as being
zero.  The value of any retained interest that is a qualified
interest is determined under § 7520.

Section 2702(a)(3)(A)(ii) provides an exception to 
§ 2702(a)(2) for the transfer of an interest in trust all the
property in which consists of a residence to be used as a
personal residence by persons holding term interests in the
trust.

Section 25.2702-5(a) provides that a transfer in trust
meeting the requirements of a "qualified personal residence
trust" as defined in § 25.2702-5(c) will be treated as satisfying
the requirements of § 2702(a)(3)(A)(ii).
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Section 25.2702-5(c)(1) provides that, in order to qualify
as a QPRT, the provisions of the governing instrument must
satisfy all the requirements of a QPRT throughout the term of the
trust.

Section 25.2702-5(c)(2)(i) provides that a personal
residence of a term holder is either the personal residence of
the term holder (within the meaning of § 1034), one other
residence of the term holder (within the meaning of 
§ 280A(d)(1) but without regard to § 280A(d)(2)), or an undivided
fractional interest in either.

Section 25.2702-5(c)(2)(ii) provides that a personal
residence may include appurtenant structures used by the term
holder for residential purposes and adjacent land not in excess
of that which is reasonably appropriate for residential purposes
(taking into account the residence's size and location).  The
fact that a residence is subject to a mortgage does not affect
its status as a personal residence.  The term personal residence
does not include any personal property (e.g. household
furnishings).    

Section 25.2702-5(c)(3) provides that, in general, the
governing instrument of a QPRT must require that any income of
the trust be distributed to the term holder not less frequently
than annually.

Section 25.2702-5(c)(4) provides that the governing
instrument must prohibit distributions of corpus to any
beneficiary other than the transferor prior to the expiration of
the retained term interest.

Section 25.2702-5(c)(5) provides that, in general, the
governing instrument of a QPRT must prohibit the trust from
holding, for the entire term of the trust, any asset other than
one residence to be used or held for use as a personal residence
of the term holder.  Under § 25.2702-5(c)(5)(ii), the trust may
hold certain assets listed in that section in addition to the
personal residence.

Section 25.2702-5(c)(6) provides that the governing
instrument must prohibit commutation (prepayment) of the term
holder's interest.

Section 25.2702-5(c)(7)(i) provides that the governing
instrument must provide that a trust ceases to be a QPRT if the
residence ceases to be used or held for use as a personal
residence of the term holder.  A residence is held for use as a
personal residence of the term holder so long as the residence is
not occupied by any other person (other than the spouse or a
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dependent of the term holder) and is available at all times for
use by the term holder as a personal residence.

Section 25.2702-5(c)(8) provides that the governing
instrument must provide that, within 30 days after the date on
which the trust ceases to be a QPRT with respect to certain
assets, the assets must be either distributed outright to the
term holder, or converted to and held for the balance of the term
holder’s term in a separate share of the trust meeting the
requirements of a qualified annuity interest.  If the assets are
to be converted to and held as a qualified annuity interest, the
governing instrument must contain all the provisions required by
§ 25.2702-3 with respect to a qualified annuity interest.

Section 25.2702-5(c)(9) provides generally, that the
governing instrument must prohibit the trust from selling or
transferring the residence, directly or indirectly, to the
grantor, the grantor’s spouse or an entity controlled by the
grantor or the grantor’s spouse during the retained term interest
of the trust or at any time after the retained term interest,
that the trust is a grantor trust (under § 671, et . seq .)

Based on the information submitted and the representations
made, we conclude that: 

     (1) Property, as described above, constitutes a personal
residence of the Taxpayer.  Under the facts presented, the rental
of the apartment is incidental to the use of the Property as a
residence, within the meaning of § 25.2702-5(c)(2)(C)(iii).  We
conclude that the Property also meets the other requirements of a
personal residence under § 25.2702-5(c)(2).

     (2) The Trust instrument contains the provisions required to
be incorporated into a QPRT under § 25.2702-5(c).  Accordingly,
Trust meets the requirements of a QPRT under § 25.2702-(5)(c).

      (3) At the end of the Income Term of Trust, if Spouse is
living and still married to Taxpayer, the Trust property will
pass to Family Trust for the lifetime benefit of Spouse.  Upon
Spouse’s death, the property will continue to be held in trust
for the benefit of Taxpayer’s descendants.  If Taxpayer survives
the Income Term, Taxpayer will not be considered to have retained
any interest in the transferred property that would subject the
property to inclusion in Taxpayer's gross estate under §§ 2035,
2036, 2037, and 2038, assuming there is no agreement, expressed
or implied, regarding Taxpayer’s continued use of the property
after expiration of the Income Term.  (Under Rev. Rul. 70-155,
1970-1 C.B. 189, co-occupancy by the donor with the donee, where
the donor and donee are husband and wife, does not of itself
support an inference of an agreement or understanding as to
retained possession or enjoyment by the donor.) Therefore, in the
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absence of an agreement, the Property placed in Trust by Taxpayer
will not be includible in the Taxpayer’s gross estate if the
Taxpayer survives the Income Term of the Trust.

Except as ruled above, we express or imply no opinion 
concerning the federal tax consequences of this transaction under
the cited provisions of the Code or any other provision of the
Code.  

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(j)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent. 

                                   Sincerely yours,
                 

                                                    
               George Masnik      
                 Chief, Branch 4
                 Office of the Assistant Chief

Counsel
                 (Passthroughs and Special

Industries)   

Enclosure
   Copy of letter for section 6110 purposes


