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subject: Significant Service Center Advice Request

     This responds to your request for Significant Advice dated
September 26, 1997, concerning a question posed by the Austin
Service Center regarding the proper application of section
32(c)(1)(C) of the Internal Revenue Code.

Disclosure Statement

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice
May Be Disseminated" above, this memorandum is not to be
circulated or disseminated except as provided in Paragraphs
III.D.4. and IV.A.5. of Part (35) of the CCDM.  (See Office of
Chief Counsel Notice dated February 10, 1997, regarding Service
Center Advice Procedures.)  This document may contain
confidential information subject to the attorney-client and
deliberative process privileges.  Therefore, this document may
not be disclosed beyond the office of individual(s) who
originated the question discussed herein and are working the
matter with the requisite "need to know."  In no event shall it
be disclosed to taxpayers or their representatives.

Issues

Situation 1  

If a mother, X, with modified adjusted gross income (MAGI) of
$10,001, her daughter, Y, with MAGI of $10,000, and one
granddaughter, Z, lived together for the entire 1995 taxable
year:

(a) Who can claim the earned income tax credit (EIC) under
section 32 of the Code?  What if their MAGI’s are reversed?  

(b) Does a taxpayer have to claim the EIC with respect to an
individual who satisfies sections 32(c)(3)(A)(i), (ii), and (iii)
of the Code?
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(c)  How should the Service treat similar factual situations in
light of Lestrange v. Commissioner, T.C. Memo. 1997-428?

Situation 2  

If two sisters, A and B, lived together in 1995 with their
respective foster children, C and D:  

(a)  Can each sister claim the EIC under section 32 of the Code?  

(b)  If one sister has a higher MAGI, does section 32(c)(1)(C) of
the Code operate to disallow the EIC to the other sister? 

Conclusions

Situation 1 

(a) On the facts presented, Z is a qualifying child of both X and
Y.

(i) If Y meets the age requirement then she is also a
qualifying child of X, the rule of section 32(c)(1)(B) of the
Code applies, and the tie-breaker rule of section 32(c)(1)(C) is
not triggered, with the following result:  X can claim the EIC
with respect to both Y and Z by identifying them on her tax
return, and Y cannot claim the EIC.

(ii) If Y does not meet the age requirement then she is not
a qualifying child of X, the tie-breaker rule of section
32(c)(1)(C) of Code applies, and X’s having a higher MAGI than Y
produces the following result:  X can claim the EIC with respect
to Z by identifying Z on her tax return, and Y cannot claim the
EIC.  If the MAGI’s are reversed, then Y can identify Z on her
return and claim the EIC, and X cannot.

(b) If an individual satisfies the relationship, abode, and age
tests with respect to a taxpayer, the individual is a qualifying
child of that taxpayer regardless of whether the taxpayer
identifies the individual as a qualifying child on the return.  

(c) In light of the retroactive technical corrections made by
section 6021 of the Internal Revenue Service Restructuring Act of
1998, the reasoning of Lestrange v. Commissioner , T.C. Memo.
1997-428, should not be applied in similar factual situations.  

Situation 2  

(a)  On the facts presented, C is A’s qualifying child, and A can
claim the EIC by identifying C on her return.  D is B’s
qualifying child, and B can claim the EIC by identifying D on her
return.   
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1Section 32 of the Code was substantially amended by the
Revenue Reconciliation Act of 1990, Title XI of the Omnibus
Budget Reconciliation Act of 1990, Pub. L. 101-508, sec.
11111(a), 104 Stat. 1388, 1388-408 (1990).  This revision
introduced the concept of a qualifying child by adding section
32(c)(3).  

(b)  The fact that both sisters and their respective foster
children live at the same address does not automatically trigger
the tie-breaker rule.  The tie-breaker rule only applies if there
are two or more otherwise eligible individuals with respect to
the same qualifying child.  In this situation, the rule does not
apply because neither sister is an eligible individual with
respect to the other sister’s foster child.  The fact that one
sister has a higher MAGI therefore does not operate to disallow
the EIC to the other sister.  

Facts of Situation 1

X, Y, and Z lived together throughout all of 1995.  X rented
a 3-bedroom apartment throughout all of 1995.  X is the mother of
Y, and Z is the daughter of Y.  X, Y, and Z each have a social
security number.  X and Y have MAGI’s of $10,001 and $10,000,
respectively.  Z is 10 years old.  Y pays her mother half of the
rent and utilities for the apartment and receives exclusive use
of one bedroom and shared use of the common areas.  Y pays for
Y’s and Z's food.

Discussion of Situation 1

Relevant Legal Authorities

Section 32(a) of the Code allows the EIC in the case of an
eligible individual.  An eligible individual is defined by
section 32(c)(1)(A) of the Code to include any individual who has 
a qualifying child for the taxable year.  

"Qualifying child" is defined in section 32(c)(3) of the
Code.  A technical correction enacted in section 6021 of the
Internal Revenue Service Restructuring Act of 1998, Pub. L. 105-
206, amended section 32(c)(3) to clarify this definition.  The
amendment is effective as if included in the 1990 amending
legislation. 1  As amended, section 32(c)(3)(A) of the Code
defines a qualifying child as an individual:

(i) who bears a relationship to the taxpayer described
in subparagraph (B),
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(ii) except as provided in subparagraph (B)(iii), who
has the same principal place of abode as the taxpayer
for more than one-half of [the] taxable year, and

(iii) who meets the age requirements of subparagraph
(C). 

An individual satisfies the relationship requirement under
section 32(c)(3)(B) of the Code if the individual is the son or
daughter of the taxpayer, or the descendant of either; a stepson
or stepdaughter of the taxpayer; or an eligible foster child.  An
eligible foster child is defined in section 32(c)(3)(B)(iii) of
the Code as an individual, who is not the son or daughter of the
taxpayer, or a descendant of either, or a stepson or stepdaughter
of the taxpayer, whom the taxpayer cares for as his or her own
child and who has the same principal place of abode as the
taxpayer for the entire taxable year.  Under section 32(c)(3)(C)
of the Code an individual satisfies the age requirement if he or
she is under age 19 as of the close of the taxable year, or under
age 24 as of the close of the taxable year if a full-time
student, or is permanently and totally disabled.  Under section
32(c)(3)(D) of the Code, a qualifying child shall not be taken
into account under subsection (b) unless the taxpayer includes
the name, age, and taxpayer identification number of the
qualifying child on the return.

The tie-breaker rule of section 32(c)(1)(C) of the Code
applies if there would be two or more eligible individuals with
respect to the same qualifying child.  Under the tie-breaker rule
only the taxpayer with the highest MAGI is treated as an eligible
individual with respect to that qualifying child.   

Under section 32(c)(1)(B) of the Code, if an individual is a
qualifying child of another taxpayer, that individual is not
treated as an eligible individual.  This rule is applied before
the tie-breaker rule.

Who is a qualifying child?
  

Y is X’s qualifying child if she satisfies the relationship,
abode, and age tests.  She satisfies the relationship test
because she is X's daughter.  She satisfies the abode test
because she lived with X for more than half of 1995.   If Y was
under age 19, or 24 if she was a full-time student, or she was
totally and permanently disabled, she satisfies the age test.  If
Y satisfies the age test, she is X’s qualifying child.

Z is X’s qualifying child if she satisfies the relationship,
abode, and age tests.  She satisfies the relationship test
because she is X's granddaughter.  She satisfies the abode test
because she lived with X for more than half of 1995.  She
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satisfies the age test because she is 10 years old.  Thus, Z is
X’s qualifying child.  

Z is Y’s qualifying child if she satisfies the relationship,
abode, and age tests.  She satisfies the relationship test
because she is Y's daughter.  She satisfies the abode test
because she lived with Y for more than half of 1995.  She
satisfies the age test because she is 10 years old. (The fact
that Y has exclusive use of the bedroom in the apartment does not
mean that Y and Z have separate places of abode.)  Thus, Z is Y’s
qualifying child.

As the preceding discussion indicates, Y may be X’s
qualifying child.  If so, section 32(c)(1)(B) of the Code would
apply.  If not, the tie-breaker rule would apply because Z is a
qualifying child of both X and Y.

How does the rule under section 32(c)(1)(B) of the Code operate
in this situation?  How does the tie-breaker rule operate in this
situation?  

If Y is X’s qualifying child, section 32(c)(1)(B) of the
Code is triggered.  Because Y is the qualifying child of another
taxpayer, Y is not an eligible individual and thus cannot claim
the EIC with respect to Z, even though Z is Y’s qualifying child. 
The MAGI's of X and Y are irrelevant because section 32(c)(1)(B)
of the Code applies before the tie-breaker rule and prevents Y
from being an eligible individual.  With X as the only eligible
individual with respect to Z, the tie-breaker rule is not
triggered.  

If Y is not X’s qualifying child, the tie-breaker rule is
triggered because both X and Y are otherwise eligible individuals
with respect to Z.  Because X has the higher MAGI, she is treated
as an eligible individual, and Y is not.  Thus, X is entitled to
claim the EIC with respect to Z.

In this same situation, if the MAGI's are reversed ($10,001
for Y and $10,000 for X), the tie-breaker rule treats Y rather
than X as an eligible individual with respect to Z.  In that
situation, Y is entitled to claim the EIC.

Does a taxpayer have to claim the EIC with respect to an
individual who satisfies sections 32(c)(3)(A)(i), (ii), and (iii)
of the Code?

If an individual satisfies the relationship, abode, and age
tests with respect to a taxpayer, the individual is a qualifying
child of that taxpayer.  Even if the taxpayer does not identify
the child on his or her return, the tie-breaker rule and the rule
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2  In 1994, the rule was based on adjusted gross income
rather than modified adjusted gross income.
 

under section 32(c)(1)(B) of the Code operate to disallow the EIC
to certain individuals.    

How should fact patterns similar to Lestrange v. Commissioner be
treated?

In Lestrange v. Commissioner, T.C. Memo. 1997-428, Ms.
Lestrange lived with her 2-year old son (Treymaine), her sister
(Heather), and her mother (Ms. Groom) for the relevant periods in
1994.  Treymaine satisfied the relationship, abode, and age tests
of a qualifying child in section 32(c)(3)(A) of the Code with
respect to both Ms. Lestrange and Ms. Groom.  Heather satisfied
these tests with respect to Ms. Groom.  Ms. Lestrange identified
Treymaine on her return as a qualifying child and claimed the EIC
with respect to him.  Ms. Groom identified Heather on her return
as a qualifying child and claimed the EIC with respect to
Heather, but did not identify or claim the EIC with respect to
Treymaine.  Ms. Groom had a higher adjusted gross income than Ms.
Lestrange.  

The Service disallowed the EIC to Ms. Lestrange.  The
Service argued that the identification requirement was merely a
procedural requirement, and that only the relationship, abode,
and age tests are elements of the definition of a qualifying
child.  Therefore, because Treymaine met those elements with
respect to both Ms. Lestrange and Ms. Groom, the tie-breaker rule
of section 32(c)(1)(C) of the Code applied.  Accordingly, because
Ms. Groom had a higher adjusted gross income, 2 Ms. Lestrange
could not claim the EIC with respect to Treymaine.  

In holding for Ms. Lestrange, the Tax Court concluded that
the identification requirement was an essential element of the
definition of qualifying child in section 32(c)(3) of the Code,
so that the tie-breaker rule did not apply.  

The Tax Court reached its conclusion in Lestrange under a
prior version of section 32(c) of the Code.  As indicated above,
section 6021 of the Internal Revenue Service Restructuring Act of
1998 made technical corrections to section 32(c) of the Code. 
These technical corrections are effective as if included in the
original legislation in 1990. 

The technical corrections to section 32(c) of the Code
clarify that a qualifying child is an individual who satisfies
the relationship, abode, and age tests.  As a result, the
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reasoning in Lestrange should not be applied to situations
similar to the one described in that case.
 

    Facts of Situation 2

A and B are sisters who live in the same house.  A has a
foster daughter, C, and B has a foster son, D.  A and B had
MAGI’s in 1995 of $11,000 and $10,000, respectively.  A and B
equally share the cost of maintaining the house.  C and D are
both 15 years old and have social security numbers.  A and B each
pay their own personal expenses and the expenses of their
respective foster child.  A does not care for B’s foster son as
her own, and B does not care for A’s foster daughter as her own.

Discussion of Situation 2 

Can each sister claim the EIC?

C is A’s qualifying child if she satisfies the relationship,
abode, and age tests.  Because C is not A's daughter,
granddaughter, or stepdaughter, she can satisfy the relationship
test only if she is A’s eligible foster child.  Although the
facts do not specifically state that A cares for C as her own
child, we assume that A does so because the facts describe C as
A's "foster daughter" and indicate that B does not care for C as
B's own child.  If C has the same principal place of abode as A
for the entire taxable year, she is A’s eligible foster child. 
Although the facts do not specifically state that C has the same
principal place of abode as A for the entire year, assuming she
resides in the same house as A for the entire taxable year, she
satisfies the abode test.  C satisfies the age test because she
is 15 years old.  Thus, C is a qualifying child of A.

  The rule under section 32(c)(1)(B) of the Code does not
apply because A is not in turn the qualifying child of anyone
else, and the tie-breaker rule does not apply for the reasons
discussed below.  A is an eligible individual with respect to C
and is entitled to claim the EIC with respect to C.  To claim the
EIC, A must identify C on her return by including C's name, age,
and social security number on the return.

This result would change if C does not have the same
principal place of abode as A for the entire taxable year.  If
not, then C satisfies neither the relationship test nor the abode
test.  If C fails either of these tests, then C is not a
qualifying child with respect to A, and A is not an eligible
individual and cannot claim the EIC with respect to C.  

A similar analysis applies to determine if D is B’s
qualifying child.
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What if A has a higher MAGI than B?

The tie-breaker rule is triggered if C is also an a
qualifying child of B or D is also a qualifying child of A
because there would then be two potentially eligible individuals  
with respect to the same qualifying child.  

The facts suggest, and we assume, that D is not A’s son,
grandson, or stepson.  To satisfy the relationship test, D would
therefore have to be an eligible foster child of A.  The facts
state that A does not care for D as her own child.  Thus, D is
not an eligible foster child of A.  Because D fails the
relationship test, D is not a qualifying child of A, and A is not
an eligible individual with respect to D.  Similarly, C is not a
qualifying child of B, and B is not an eligible individual with
respect to C.  Because there are not two otherwise eligible
individuals with respect to the same qualifying child, the tie-
breaker rule does not disallow the EIC to either A or B.  Thus,
the MAGI’s of A and B are irrelevant, even though A and B live at
the same address.

If you have any questions regarding this memorandum, please
contact this office at (202) 622-6060.

Assistant Chief Counsel
  (Employee Benefits and       
  Exempt Organizations)

By:                         
MARK SCHWIMMER
Chief, Branch 4


