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CC:DOM:IT&A:3 TL-N-8871-97

date: APR 23 1998

to: Acting Associate District Counsel, Louisville

from: Chief, Branch 3
Office of Assistant Chief Counsel (Income Tax & Accounting)

      
   

subject: Request for Significant Service Center Advice
Statutory Contents Requirements

This responds to your request for Significant Advice dated
December 11, 1997, in connection with a question posed by the
Cincinnati Service Center (CSC).

Disclosure Statement

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice,
May Be Disseminated" above, this memorandum is not to be
circulated or disseminated except as provided in CCDM
(35)2(13)3:(4)(d) and (35)2(13)4:(1)(e).  This document may
contain confidential information subject to attorney-client and
deliberative process privileges.  Therefore, this document shall
not be disclosed beyond the office or individual(s) who
originated the question discussed herein and are working the
matter with the requisite "need to know".  In no event shall it
be disclosed to taxpayers or their representatives.

ISSUE 

May CSC mail to a taxpayer a deficiency notice containing
less information than that generated under the Report Generating
Software (RGS) program?

CONCLUSION

CSC must mail to a taxpayer the entire deficiency notice
generated under the RGS program to comply with § 7522 of the
Internal Revenue Code.  This conclusion is based solely on the
facts presented.

FACTS

In August 1997, CSC converted to the RGS program for
preparation of deficiency notices described in § 6212.  RGS has
been used by the districts for some time and has now been
approved for use by all of the service centers as well.  An
envelope is being created to allow RGS-generated notices to be
processed by the service center's mail sorting equipment. 
Presently, the RGS-generated notices for certain cases, such as
nonfilers, are too thick to be processed by CSC's mail sorting
equipment.  CSC is looking for a way to process the thick notices
with the equipment, pending the release of the new envelope.
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1  If the predecessor system, Micro RAR, could be used, it would be
worth considering the adequacy of the notice's contents under § 7522. 
Apparently, the system provided descriptions similar to those in RGS, and, in
addition, allowed for the editing of explanations.

It had been determined that the problem cannot be addressed,
at least in the short-term, by any of the following:

- adjusting the mail sorting equipment
- printing on each side of a notice
- reformatting the text to fit more on a page
- revising the RGS program to generate shorter
  descriptions

You ask whether something less that the entire RGS-generated
deficiency notice can be issued.  Alternatively, you ask whether
CSC may go back to using a predecessor of the RGS program.

We have since learned that the alternative is no longer an
option.  We discussed the matter with a representative of the CSC
on March 19, 1998, who informed us that it has been determined
that the predecessor system cannot be used by CSC. 1 
 
DISCUSSION

Section 6212

Under § 6212(a) of the Internal Revenue Code, if it is
determined that there is a deficiency in respect of any tax
imposed by Subtitle A or B or chapter 41, 42, 43, or 44, the
Secretary is authorized to send notice of such deficiency to the
taxpayer by certified mail or registered mail.

Section 6212 does not require that a deficiency notice, to
be valid, be framed in any particular form.  Hart v.
Commissioner , T.C. Memo 1982-553; Stevenson v. Commissioner , T.C.
Memo 1982-16.  In this regard, the deficiency notice "is only to
advise the person who is to pay the deficiency that the
Commissioner means to assess him; anything that does this
unequivocally is good enough."  Olsen v. Helvering , 88 F.2d 650,
651 (2d Cir. 1937).

With respect to the requirements of § 6212, a deficiency
notice is sufficient where it fairly advises the taxpayer that
the Commissioner has determined a deficiency and gives the
taxpayer the amounts thereof and the years involved. 
Commissioner v. Stewart , 186 F.2d 239, 242 (6th Cir. 1951); 
Jarvis v. Commissioner , 78 T.C. 646, 655-56 (1982).  Insofar as
§ 6212 is concerned, the notice must at a minimum indicate that
the Internal Revenue Service has determined that a deficiency
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2  Section 7522 concerns not only the existence of a description, but
also the quality of the description.  In Ludwig v. Commissioner, T.C. Memo.
1994-518, the Court commented that an inaccurate description in the deficiency
notice was largely responsible for the initial difficulty it had in analyzing
the case.

While the failure to include an adequate description does not invalidate
the notice, the Tax Court has warned that there will be consequences for the
Service.  In Ludwig the Court commented "What then remains of the
responsibility of the IRS when the Commissioner fails to obey the command of
section 7522(a)?  Perhaps this Court could fashion some sort of remedy for the
taxpayer, such as imposing the burden of proof, or at least the burden of
going forward, on the Government."  The Court did not have to answer that
question in Ludwig because the unsatisfactorily explained item was an
adjustment in favor of the petitioners.  In Lefleur v. Commissioner, T.C.
Memo. 1997-312, the petitioner invited the court to shift the burden of proof. 
The court reviewed the notice and concluded it was adequate and, therefore,
declined the request.

3  The provision was originally codified at § 7521.  At the time of
enactment, the Service's policy was to include with a deficiency notice the
basis of that deficiency.  The Service, however, generally did not explain the
basis for assessing penalties or provide information on the calculation of
interest.  H.R. Conf. Rept. 1104, 100 Cong., 2d Sess. (1988). 

exists for a particular year and specify the amount of the
deficiency.  Benzvi v. Commissioner, 787 F.2d 1541 (11th Cir.
1986), cert. denied, 107 S. Ct. 273 (1986); Abrams v.
Commissioner, 787 F.2d 939 (4th Cir. 1986), cert. denied, 107 S.
Ct. 271 (1986).

Accordingly, § 6212, by itself, does not require any
descriptions to be included in the deficiency notice.

Section 7522

Section 7522(a) of the Code provides that any notice to
which § 7522 applies shall describe the basis for, and identify
the amounts (if any) of, the tax due, interest, additional
amounts, additions to the tax, and assessable penalties included
in the notice.  An inadequate description under the preceding
sentence shall not invalidate the notice. 2

Section 7522(b) provides that § 7522 applies to any tax due
notice or deficiency notice described in § 6155, 6212, or 6303.

Section 7522 was enacted in the Omnibus Taxpayer Bill of
Rights, which was part of the Technical and Miscellaneous Revenue
Act of 1988. 3  

As explained to us by the representative of CSC, the RGS
software program provides, for the benefit of the taxpayer, a
description for each item contained in the deficiency notice. 
The descriptions are created in response to information entered
by the service center employee.  The program allows descriptions
to be eliminated, but it does not allow them to be edited or
shortened.  Thus, the CSC representative indicates that the only
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4  In addition, presently Congress is considering expanding the
information on any penalty in notices.  A proposal being discussed under the
Taxpayer Bill of Rights 3 provisions in proposed Restructuring legislation
would require that each notice imposing a penalty include (1) the name of the
penalty, (2) the code section requiring the penalty, and (3) a computation of
the penalty.  The proposal would apply to notices issued more than 180 days
after the date of enactment.

option is to eliminate entirely the descriptions relating to one
or more of the items in the deficiency notice.

Section 7522 requires a description for each item contained
in the deficiency notice.  Thus, a deficiency notice that
explains some, but not all of the items contained therein would
not meet the requirements of § 7522.  Accordingly, the option of
eliminating the description relating to one or more of the items
contained in the deficiency notice is not a viable alternative
and should not be implemented. 4

If you have any questions, or if we can be of further
assistance, please contact Paul E. Tellier at (202) 622-4930.

Assistant Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

By:  ______/s/____________________
Michael D. Finley
Chief, Branch 3


