
ACKNOWLEDGED SIGNIFICANT ADVICE, MAY BE DISSEMINATED

Office of Chief Counsel SCA 1998-035
Internal Revenue Service Released 12/04/98

memorandum
CC:DOM:IT&A:3
CAProhofsky/TL-N-5890-97

date: JAN 29 1998

to: Associate District Counsel, Salt Lake City
Attn:  Mark H. Howard

from: Assistant Chief Counsel (Income Tax & Accounting)

subject: Request for Significant Service Center Advice
Questions on changing of filing status

This responds to your request for Significant Advice, dated
September 19, 1997, in connection with questions posed by the
Ogden Service Center.

Disclosure Statement

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice,
May Be Disseminated" above, this memorandum is not to be
circulated or disseminated except as provided in CCDM
(35)2(13)3:4(d) and (35)2(13)4:(1)(e).  This document may contain
confidential information subject to the attorney-client and
deliberative process privileges.  Therefore, this document shall
not be disclosed beyond the office or individual(s) who
originated the question discussed herein and are working the
matter with the requisite "need to know."  In no event shall it
be disclosed to taxpayers or their representatives.

Issues

1) How should the Service process returns claiming the status
of married filing jointly received after the time to elect
that filing status has passed?

2) How should the Service proceed if a nonfiler shows agreement
with examination results by paying the liability shown in
the examination report, but the nonfiler does not sign the
report or file a return?  What is the effect if the
individual later files a joint return?

3) Should the Service agree to a change in filing status from
married filing jointly to married filing separately if the
taxpayer does not provide any reason for the change or if
one of the taxpayers has been participating in illegal
activity?
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Conclusions

1) The Service should follow the deficiency procedures to
assess the correct tax.

2) The Service should make an assessment based upon the
taxpayer’s payment.  A subsequent return may result in an
additional assessment or may constitute a claim for refund.

3) Although there are some exceptions, the Service generally
should not agree to a change in filing status under these
circumstances.

Issue 1

Facts

Sometimes after the Service commences the examination of a
taxpayer who has not filed a return, the taxpayer decides to file
a married filing jointly return.  The Service Center asks how to
process a return if the taxpayer’s spouse filed an earlier return
claiming the status of married filing separately and three years
from the return due date has passed, thus limiting the right to
elect to file jointly.  § 6013(b)(2)(A).  Two branches within the
Service Center follow different procedures in processing such
returns.

Under Branch 1's procedures, a report determining the
taxpayer's federal income tax liability is prepared using the
married filing separate status.  If the report does not result in
an increase in tax, Branch 1 assesses the tax and notifies the
taxpayer that the election to file a joint return was not timely. 
If the report results in increased liability, Branch 1 sends the
report to the taxpayer and asks the taxpayer to sign the report
and agree to the change in tax liability.  If the taxpayer does
not sign the agreement, Branch 1 prepares a notice of deficiency. 
In most cases the taxpayer either agrees or defaults on the
notice of deficiency, and Branch 1 assesses the tax.

In contrast, Branch 2 treats the change in filing status as
mathematical or clerical error, as defined in § 6213(g)(2).  The
liability is computed on a married filing separate basis and the
tax assessed.  Branch 2 then prepares a letter notifying the
taxpayer that the time to elect to file a joint return had
expired.  Branch 2 does not issue a notice of deficiency.

Discussion

Branch 2 apparently concluded that the error is based on an
incorrect use of the married filing joint tables.  However,
§ 6213(g)(2)(B) limits correction of an incorrect use of a table
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1  An example of an incorrect use of a table is the use of
the single taxpayers’ tax rate schedule by an individual who has
indicated the filing status of married filing separately. 
General Explanation of the Tax Reform Act of 1976, 94th Cong., 2d
Sess. 373 (1976), 1976-3 (Vol. 2) C.B. 1, 385.

to instances where the incorrect use is apparent from the
existence of other information on the return. 1  Under the facts
provided, the consideration of another return (the earlier return
filed by the spouse) is necessary to reveal the existence of the
error.  Because the error is not apparent from the face of the
taxpayer’s return, the Service may not use the math error
procedures to correct this problem.

Branch 1’s procedure, recomputing the tax and making an
assessment if the recomputed tax is less than the amount shown on
the return, may not be followed because the effect of the joint
return is unclear.  The only certainty is that the return is
erroneous because it was filed after the due date and one spouse
previously filed a separate return.  § 6013(b).  Consider, for
example, if the wife had filed married filing separate and
reported $100x of tax liability and then the husband and wife
file a late, and thus erroneous, joint return reporting $125x of
tax liability for the same year.  Under Branch 1's approach, as
we understand it, the Service would assess $125 of tax liability
for the husband.  The husband could, however, have $25x of tax
liability with the wife having a liability of $100x.  The
§ 6201(a)(1) authority to assess taxes shown on returns depends
on the concept of agreement by the taxpayer to the amount shown
on the return.  See  Penn Mutual Indemnity Co. v. Comm'r , 32 T.C.
646, 668 (1959) (concurring opinion), aff'd , 60-1 USTC ¶ 9389 (3d
Cir. 1960).  Because the taxpayer has not shown agreement to the
liability, the Service Center should not summarily assess the
amount shown.  In the absence of agreement by the taxpayer to the
examination results, the Service should issue the taxpayer a
notice of deficiency computing the tax liability using the
appropriate married filing separate status.

Issue 2

Facts

The Examination Branch conducts many substitute for return
(SFR) examinations;  these examinations involve taxpayers who
have not filed returns for the years under examination. 
Sometimes after the Examination Branch has begun an SFR
examination and sent the taxpayer a report, the taxpayer shows
agreement with the report by sending in payment of the liability
shown in the report.  Under current procedures, the Examination
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2  The basic requirements for a § 6020(a) return are as
follows:  (1) the return must include information identifying the
taxpayer and the data to calculate tax liability must be
reflected in the document; (2) the Service must intend the
document to function as the taxpayer's return; and (3) the return
must be subscribed to by the Secretary or his delegate.  See
Hartman v. Comm'r , 65 T.C. 542, 546 (1975).  As indicated above,
to constitute a § 6020(a) return, the taxpayer must also execute
an agreement to the SFR.

Branch would close the case "agreed per full payment of tax" even
though they had not received a return or a report signed by the
taxpayer agreeing to the liability.  After this occurs, the
taxpayer will sometimes file a joint return.

Discussion 

Based on these facts, the Examination Branch poses the
following questions:

1.  If neither spouse has previously filed, should the
Examination Branch give any consideration to the return
claiming joint filing status?

2.  Should the Examination Branch solicit an agreement in
addition to the full payment of the liability shown in the
examination report?

We first note that we agree with the assessment based on the
taxpayer's payment.  If any payment is made before the mailing of
a notice of deficiency, § 6213(a) does not prohibit the
assessment of such amount, and such amount may be assessed if
such action is deemed to be proper.  §§ 6213(b)(4), 301.6213-
1(b)(3).  Rev. Proc. 84-58, 1984-2 C.B. 501, provides that the
Service will treat a remittance as a payment of tax if it is made
in response to a proposed liability as proposed in a revenue
agent's or examiner's report, and remittance in full of the
proposed liability is made.

Even though assessment based on the payment is valid, the
subsequent return may have legal consequences.  In particular, if
the report is prepared as a substitute for return (SFR), agreeing
to it could prevent the taxpayer from filing a claim for refund
using the tax rates for married filing jointly.  In the situation
you raised, the taxpayer has not executed an agreement to the
report.  If, however, the report is prepared as an SFR for each
spouse and a spouse executes an agreement to that report, the
agreed report should constitute a return under § 6020(a) for that
spouse. 2  If a spouse made a § 6020(a) return applying the rates
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3  Section 6013(b)(2) sets forth four limitations.  One
limitation that can be relevant in the case of a spouse who did
not file a return until contacted by the Service prohibits making
the election to file jointly after the expiration of three years
from the last date prescribed by law for filing the return
(determined without regard to any extension of time granted to
either spouse).

4  While § 6020(b)(2) describes such a return as "prima
facie good and sufficient for all legal purposes," it does not
start the statute of limitations on assessment and collection,
§ 6501(b)(3), and the amount shown as due must be assessed under
the deficiency procedures, see Taylor v. Comm'r , 36 B.T.A. 427
(1937).  For returns due on or after July 30, 1996, the § 6020(b)
return does not stop the failure to file penalty.  § 6651(g).

for a separate return for a tax year in which a joint return
could have been made, a subsequent claim refund using the rates
for a joint return will constitute the spouse's return only if
the conditions listed in § 6013(b)(2) are met. 3  Accordingly,
while the agreement of a spouse to a report may not provide any
significant legal benefit to the Service, that agreement could be
detrimental to the spouses if the report is prepared as an SFR.

If a taxpayer does not execute an agreement to the SFR, it
constitutes a § 6020(b) return.  A § 6020(b) return does not
constitute a return for purposes of § 6013(b).  Millsap v.
Comm'r , 91 T.C. 926 (1988), acq. , 1991-2 C.B. 1. 4

In response to question 1, if the return shows a decrease in
the tax liability and if the taxpayer filed it within the
appropriate time period, the return should qualify as a claim for
refund.  § 6511(a).  If the return showed an increase in tax, the
tax may be assessed because the taxpayer had not filed an earlier
return to start the statute of limitations.  § 6501(c)(3).  Thus,
each return will require a case by case analysis to determine
what impact it has.

In response to question 2, the agreement of the taxpayer to
the examination results does not necessarily provide a
significant benefit to the Service, although it does provide an
additional basis for an assessment.  § 6213(d).  Except as
discussed above, the signed agreement does not prevent the
taxpayer from later contesting the liability or filing a return
showing a different liability nor does it prevent the Service
from asserting further liability.  See  Wolf v. Comm'r , T.C. Memo.
1991-212, 61 T.C.M. (CCH) 2608, 2618-19 (1991), aff'd , 4 F.3d
709, 714 (9th Cir. 1993).
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5  We have used the Publication 17 for use in preparing 1997
returns. 

Issue 3

Facts

The Service Center also wants to know more about when a
taxpayer can change his or her filing status from married filing
jointly to married filing separate.  They ask if the Service
should agree to this change in filing status when the taxpayer
does not provide any reason for the change or if one of the
taxpayers is or has been participating in illegal activity.

Discussion

The Service Center questions the authority to make the
change in filing status based on Publication 17 and on
§ 6013(f)(4).  At page 21, Publication 17 5 addresses the filing
of separate returns after joint returns and states:

Once you file a joint return, you cannot choose to file
separate returns for that year after the due date of
the return.

Exception.  A personal representative for a decedent
may change from a joint return elected by the surviving
spouse to a separate return for the decedent. ...

Section 6013(f)(4) states:

(4) Making of election: revocation.   An election
described in this subsection with respect to any
taxable year may be made by filing a joint return in
accordance with subsection (a) and under such
regulations as may be prescribed by the Secretary. 
Such an election may be revoked by either spouse on or
before the due date (including extensions) for such
taxable year, and, in the case of an executor or
administrator, may be revoked by disaffirming as
provided in the last sentence of subsection (a)(3).

However, this election/revocation authority is found within a
subsection entitled, "Joint return where individual is in missing
status."  From a review of § 6013(f)(1), we conclude that the
above election/revocation authority only applies to a married
couple where one spouse is missing in action as a result of
service in a combat zone.
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When we focus on the rules for changing filing status, we
find that the statute provides general rules for when a taxpayer
may change from married filing separately status to married
filing jointly status at § 6013(b)(2); however, no such rules are
provided for the reverse.  The only circumstance in which an
election to file a joint return may be disaffirmed is where a
surviving spouse filed a joint return, and within one year from
the due date of the return, the decedent's personal
representative files a separate return pursuant to § 6013(a)(3). 
In any other case, Treasury regulations specifically prohibit
changing the election from joint to married filing separate after
the due date for the return has passed.  See Treas. Reg.
§ 1.6013-1(a)(1), which states in relevant part:

For any taxable year with respect to which a joint
return has been filed, separate returns shall not be
made by the spouses after the time for filing the
return of either has expired. ... 

While no authority exists for changing the election from married
filing joint to married filing separate, the taxpayer does have
some avenue for relief.  If the taxpayer has filed a joint return
and then discovers significant problems with the return, the
injured spouse can attempt to qualify for relief as an "innocent
spouse" under § 6013(e).

In answer to the first question, we conclude that the
taxpayer would not have the right to change from the joint
election after the return due date unless they never met the
requirements to make a joint election.  Facts that would
generally show that the taxpayer could not make a joint election
include:

1. the taxpayers were not married at the end of the tax
year, § 6013(a);

2. one of the spouses was a nonresident alien during the
tax year, § 6013(a)(1);

3. the spouses have different taxable year, § 6013(a)(2).

In answer to the second question, we conclude that the
involvement of one of the taxpayer spouse in criminal activity
does not provide a basis for changing from a joint election to
the status of married filing separate.  The taxpayer would need
to use the relief provided for an "innocent spouse" under
§ 6013(e).

*         *         *
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If you have comments or further questions about Issue 3 or
§ 6020, please contact John Moran at (202) 622-4940.  If you have
comments or further questions about other issues, please contact
Catherine Prohofsky at (202) 622-4930.

Assistant Chief Counsel  
(Income Tax & Accounting)

by_______/s/________________
Michael D. Finley        
Chief, Branch 3          


