
     1 Unless otherwise indicated, all section references are to
the Internal Revenue Code and the regulations thereunder in
effect as of the date of this memorandum.

ACKNOWLEDGED SIGNIFICANT ADVICE, MAY BE DISSEMINATED  

Office of Chief Counsel Released 9/9/98
Internal Revenue Service SCA 1998-021

memorandum
CC:DOM:IT&A:1/TL-N-4797-97
DBAuclair

date: OCT   3 1997

to: Associate District Counsel, Salt Lake City
CC:WR:RMD:SLC

from: Assistant Chief Counsel (Income Tax & Accounting)  
CC:DOM:IT&A

subject: Significant Service Center Advice Request:
Processing Returns with Forged Signatures 

This responds to your memorandum of June 30, 1997.  You
asked for our views on the request from the Ogden Service Center
concerning the processing of joint returns where one spouse
claims not to have signed the return or authorized the signing of
the return.

Disclosure Statement

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice,
May be Disseminated" above, this memorandum is not to be
circulated or disseminated except as provided in Paragraphs
III.D.4 and IV.A.5 of Chief Counsel Notice N(35)000-143.  This
document may contain confidential information subject to the
attorney-client and deliberative process privileges.  Therefore,
this document shall not be disclosed beyond the office or
individual(s) who originated the question discussed herein and
are working the matter with the requisite "need to know."  In no
event shall it be disclosed to taxpayers or their
representatives.

ISSUE

Whether section 60641 creates an irrebuttable or conclusive
presumption that an individual whose name is "signed" to a return
actually signed the return.
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     2 Courts have also recognized that there can be a joint
return even if one spouse does not sign the return.  See Hennen
v. Commissioner, 35 T.C. 747 (1961).  Under this so-called 
"tacit consent" rule, spousal authorization is inferred when the
spouses intend to file a joint return.  Id. at 748.      

CONCLUSION

Section 6064 creates only a rebuttable presumption that an
individual whose name is "signed" to a return actually signed the
return.  Because it seems to assign a higher administrative
weight to the section 6064 presumption, Internal Revenue Manual
(IRM) 3(15)(129)8.4 should be modified.       

FACTS 

The Ogden Service Center questions the IRM procedures for
processing taxpayers’ claims that their signatures were forged
(i.e., the signature is not theirs and they did not authorize the
signing of the return on their behalf) on purported joint
returns.  These taxpayers request the service center to disregard 
the purported joint return and relieve the taxpayers of liability
on the return.  As discussed below, section 3(15)(129)8.4 of the
IRM instructs service center personnel to deny these claims and
to accept the allegedly forged signatures as genuine.  Since this
IRM provision applies to all service centers, the processing
problems that Ogden cites are probably systemic problems. 
  

DISCUSSION

In general, section 6013(a) allows a husband and wife to
file a joint income tax return, even though one of the spouses
has neither gross income nor deductions.  A joint return must be
signed by both spouses or by an agent of one or both spouses. 
Sections 1.6013-1(a)(2) and 1.6012-1(a)(5) of the Income Tax
Regulations.  If a joint return is made, the tax shall be
computed on the aggregate income, and the liability with respect
to the tax will be joint and several.  Section 6013(d)(3).
Whether or not a joint return has been filed is a question of
fact, the answer to which rests upon a determination of the
intent of the taxpayers.2  Heim v. Commissioner, 251 F.2d 44, 46
(8th Cir. 1958). 
        

In pertinent part, section 6064 states that the fact that an
individual’s name is signed to a return will be prima facie
evidence for all purposes that the return was actually signed by
the individual.  Use of the phrase "for all purposes" indicates
that this rule applies to administrative determinations as well
as judicial proceedings.



% 3 %



% 4 %

 Prima facie evidence is evidence sufficient to establish a
fact and if not rebutted or contradicted will remain sufficient. 
BLACK’s LAW DICTIONARY 1190 (6th ed. 1990) (emphasis added).  In
interpreting section 6064, the Tax Court has held that this
provision merely creates a rebuttable presumption.  Hennen v.
Commissioner, 35 T.C. 747, 748 (1961).  Therefore, whether it is
applied in an administrative or judicial setting, section 6064
creates only a rebuttable presumption that an individual whose
name is "signed" to a return actually signed the return.  Until
the Service receives information to the contrary, the Service may
presume the taxpayer signed the return.  However, if presented
with sufficient evidence to the contrary, the Service can no
longer rely upon the presumption that the taxpayer signed a
return. 

Section 3(15)(129)8.4 of the IRM (entitled "Joint to
Separate, Single, or Head of Household") instructs service
centers how to apply section 6064 to claims that a signature on a
joint return is forged.  Subsection 4 states:

If one signature [on a purportedly joint return]
is claimed to be a forgery:

(a) Request the original return.
(b) Disallow the claim and include a copy of the Form 

1040 signature line, if available.
  (c) Include this statement in the disallowance:  "The 

IRS takes no position on the issue of forgery.  Internal 
Revenue Code 6064 states, ". . . the fact that an 
individual’s name is signed to a return, statement, or other
document shall be prima facie evidence for all purposes that
the return, statement, or other document was actually signed
by him."  In accordance with IRC 6064, we presume the 
signature to be authentic and that this is a civil matter 
between the taxpayers.  

The IRM provision directs the service centers to reject
taxpayers’ claims that their signatures on purported joint
returns were forged.  Rejection is mandatory even if a service
center is presented with compelling evidence of forgery.  In
effect, the IRM provision treats the section 6064 presumption as 
irrebuttable or conclusive.  The IRM interpretation is erroneous.

 The IRM treatment creates several problems.  If a purported
joint return is not genuine, the taxpayers’ correct tax liability
is not reflected on the return.  Therefore, by ignoring evidence
of forgery, the Service would be ignoring information that a
taxpayer did not pay the correct amount of tax for the year
involved.  Further, by disallowing a taxpayer’s claim of forgery,
the Service is inviting legal action by the taxpayer to 
challenge the genuineness of the joint return.  In such an
action, once the presumption under section 6064 is rebutted, the 
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burden of going forward with additional evidence on the issue
shifts to the Service.  Carrick v. Commissioner, 62 T.C.M. (CCH)
938, 940 (1991).  The time and cost of such an action could
probably be avoided by an administrative determination regarding
the issue of forgery.      

If a service center receives a claim that a taxpayer did not
sign a purported joint return, a determination should be made
whether the taxpayer actually signed the return.  In making such
a determination, the Service can rely on the presumption in
section 6064 unless (in the Service’s opinion) there is
sufficient evidence to rebut the presumption.  If the Service
determines that the taxpayer did not sign the return, the Service
should not treat the return as a joint return.  The taxpayers’
correct tax liability should be determined.  The deficiency
procedures under sections 6212 and 6213 would apply to the
assessment of any underpayment of tax resulting from a joint
return not being filed.  See the attached memorandum from the
Assistant Chief Counsel (Income Tax & Accounting), dated February
3, 1994. 

We agree that the IRM should be changed to reflect that the
presumption under section 6064 is merely a rebuttable
presumption.  Further, the IRM should be amended to provide
further guidance on processing a claim alleging that an
individual did not sign or authorize the signing of a joint
return.

If you have any questions regarding this matter please
contact David Auclair at (202) 622-4910.

JODY J. BREWSTER             

By:      /s/             
GEORGE J. BLAINE
Chief, Branch 1

Attachment:  As stated

Copy to:
Executive Officer for Service Center Operations (EOSCO)
National Director, Customer Service Operations (NDCSO)

      


