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Disclosure Statement

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice,
May Be Disseminated" above, this memorandum is not to be
circulated or disseminated except as provided in the CCDM.  This
document may contain confidential information subject to the
attorney-client and deliberative process privileges.  Therefore,
this document shall not be disclosed beyond the office or
individual(s) who originated the question discussed herein and
are working the matter with the requisite "need to know."  In no
event shall it be disclosed to taxpayers or their
representatives.

This responds to your request for Significant Advice dated
August 14, 1997.  The questions addressed in this memorandum were
received by your office from personnel at the Ogden Service
Center in connection with their viewing of the National CLE on
Service Center Issues.  The questions concern the interpretation
of legislation enacted in 1996; the Small Business Job Protection
Act, P.L. 104-188 (Small Business Act), and the Personal
Responsibility and Work Opportunity Reconciliation Act, P.L. 104-
193 (Personal Responsibility Act) (referred to collectively as
"the 1996 legislation").

I.  ALLOWANCE OF INTEREST

Issue

Is a return that omits certain taxpayer identification
numbers (TINs) relating to the earned income credit or the
dependency exemption filed in processible form for the purposes
of § 6611(h) of the Code?  Specifically, if a return does not
contain TINs for either the taxpayer, the taxpayer's spouse, the
taxpayer's qualifying child, or the taxpayer's dependent is the
return filed in processible form under § 6611(h)?
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Conclusion

A return that omits the TIN of a qualifying child or a
dependent, but is otherwise complete, is filed in processible
form.  However, a joint return that omits the TIN of either
spouse is not filed in processible form.

Discussion

In pertinent part, § 6611(h) states that a return is filed
in processible form if it is filed on a permitted form and the
return contains (1) the taxpayer's name, address, and identifying
number, and the required signature, and (2) sufficient required
information (whether on the return or on required attachments) to
permit the mathematical verification of tax liability shown on
the return.  A return that omits the identification number of a 
qualifying child or a dependent, but is otherwise complete, is
filed in processible form.  The qualifying child or dependent is
not the taxpayer for the return and the tax liability on the
return can be mathematically verified without the identification
number of the dependent or qualifying child.  The same is true
for the identification number of a spouse on a return that is not
a joint return under § 6013.  

However, a return that does not contain the TIN of the
taxpayer is not filed in processible form under § 6611(h).  For a
joint return, the taxpayer is both the husband and the wife. 
Accordingly, a joint return that omits the identification number
of either spouse is not filed in processible form.  

II.  APPLICATION TO PRIOR YEARS

Issue

Does the Service's authority to treat as a math error the
omission of a correct TIN, when the taxpayer is claiming the EIC,
apply to situations in which:

1) a taxpayer files a 1995 or prior year return in 1997, or

2) a taxpayer previously (before 1997) filed a 1995 or prior
year return and the Service has not yet released the earned
income credit?

Conclusion

No, calendar-year 1995 returns are not affected by the new
math error authority, even if the returns' due dates were
extended.  Likewise, delinquent returns from earlier years are
not affected; nor are amended returns for earlier years.
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Discussion

Section 6213(b) of the Internal Revenue Code provides that
the Service may summarily assess additional tax due as a result
of a mathematical or clerical error without sending the taxpayer
a notice of deficiency and without giving the taxpayer an
opportunity to petition the Tax Court.  The assessment must be
abated at the taxpayer’s request.

The term "mathematical or clerical error" is defined in
§ 6213(g).  The 1996 legislation added several items to the
definition of a math error.  The definition of a math error now
includes an omission of a correct TIN required under § 21
(relating to expenses for household and dependent care services
necessary for gainful employment) or § 151 (relating to allowance
of deductions for personal exemptions).  § 6213(g)(2)(H); Small
Business Act § 1615.   "Math error" also includes an omission of
a correct TIN required under § 32 (relating to the earned income
credit).  § 6213(g)(2)(F); Personal Responsibility Act § 451.

Section 1615 of the Small Business Act and § 451 of the
Personal Responsibility Act contain the same language regarding
effective dates.  They provide:

The amendments made by this section shall apply with respect
to returns the due date for which (without regard to
extensions) is on or after the 30th day after the date of
the enactment of this Act.

The Small Business Act was enacted August 20, 1996.  The Personal
Responsibility Act was enacted August 22, 1996.

This means that the omission of a correct TIN required for
personal exemptions or the dependent care credit is a math error
only for returns that were originally  due on or after September
19, 1996.  Extensions are not considered.  For calendar-year
taxpayers, 1996 tax returns will be the first returns due on or
after September 19, 1996.  Thus, the omission of TINs required by
§ 21 or 151 from returns for taxable years before 1996 will not
be a math error.

If a return from a pre-1996 year is filed late or is amended
in 1997 or later, the new math error authority still does not
apply.  The effective date is written with regard to the original
due date of the return, not with regard to when the return is
actually filed or amended.

Similarly, the omission of a correct TIN required for the
earned income credit is a math error only for returns that were
originally due on or after September 21, 1996, such as calendar-
year 1996 returns.
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You also forwarded instructions that the Service Center
received on how to process returns with TIN problems.  They state
that if a return was filed before 1997 without a valid TIN, and
the taxpayer now corresponds submitting a valid SSN or ITIN, the
taxpayer is entitled to the prior year refund (even if the earned
income credit was claimed).  We agree with this conclusion.  We
note that this is also accurate for 1996 or later year returns. 
If the taxpayer did not have a valid TIN at the time the 1996
return was filed, but the taxpayer later receives a TIN, the
taxpayer can submit the TIN and receive the earned income credit. 
The taxpayer can correct or supplement the information at any
time that a claim for refund would otherwise be timely.

III.  CALCULATION OF THE EARNED INCOME CREDIT

Issue

Is the calculation of the earned income tax credit (EITC) in
the CLE materials correct?

Conclusion

No, the calculation of the EITC in the materials is not
correct.

Discussion

The CLE materials contained the following example intended
to demonstrate the application of the mathematical error
provisions of § 6213(g) as enacted by the 1996 legislation:

A taxpayer with two qualifying children reports $9,000
self-employment income on his return.  No other income
is reported, and the taxable income is zero.

EITC on the return was computed on $9,000 earned
income, and amounted to $3,556.

SE tax on $9,000 is $9,000 x .9235 x .153 = 1,272. 
According to limit (A), EITC may be reduced by only
$1,272, the amount of the unreported SE tax. 
(According to the CLE materials, the action to be taken
by the Service is to allow the $3,556 EITC amount, and
assess $1,272 SE tax, resulting in a net decrease in
the taxpayer's refund of $1,272.)

Section 32(a) of the Internal Revenue Code allows a credit
against tax in an amount equal to the credit percentage of the
taxpayer's earned income.  Earned income is defined by
§ 32(c)(2)(A)(ii) to include net earnings from self-employment
within the meaning of § 1402(a) and "determined with regard to
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the deduction allowed to the taxpayer by § 164(f)."  Net earnings
from self employment is defined by § 1402(a) as gross income
derived by an individual from any trade or business carried on by
that individual, less certain trade or business expenses, and
various other exclusions described in § 1402(a).  Among those
exclusions, § 1402(a)(12) requires a deduction, in lieu of the
deduction allowed by § 164(f), equal to the product of net
earnings from self employment (determined without regard to
§ 1402(a)(12)) and one half of the rates imposed by sections
1401(a) and (b).  (As described by § 1401, self-employment tax
consists of old-age, survivors, and disability insurance tax
imposed under § 1401(a) equal to 12.4 percent, and hospital
insurance tax imposed under § 1401(b) of 2.9 percent.)  A
deduction is allowed by § 164(f) in the amount of one half of the
self-employment tax for the taxable year.  

There are two omissions in the example included in the CLE
materials.   Specifically, the example does not compute earned
income on the basis of net earnings from self employment, and it
does not take into account the deduction for one half of the
self-employment tax.  Therefore, the example incorrectly
describes the EITC computation for taxpayers with income from
self-employment.  Consequently, the EITC is incorrect.  This
affects the calculation designed to illustrate the mathematical
error provisions of § 6213(g)(2)(G), because the EITC is a
smaller amount resulting in a reduced amount remaining after the
reduction of the EITC by the unpaid self-employment tax.  

The following is a description of how the EITC should have
been calculated in the example.  The taxpayer has $9,000 of self-
employment income.  First, the taxpayer's earned income for EITC
purposes must be calculated.  To determine the amount of earned
income, the taxpayer's net earnings from self employment must be
computed.  Net earnings from self employment are $9,000, reduced
by $9,000 x .0765 (this is one half of 12.40 percent and 2.90
percent under § 1402(a)(12)), or $688.50.  Thus, $9,000 less
$688.50 is $8,311.50, which is the taxpayer's net earnings from
self employment.  Pursuant to § 32(c)(2)(A)(ii) this amount is
then reduced by one half of the self-employment tax.  The self-
employment tax described by § 1401 is 15.3 percent.  Thus,
$8,311.50 x 15.3 percent is $1,272, and one half of this amount
is $636.  Therefore, earned income in this example is $8,311.50
less $636, or $7,675.50.  The EITC is then computed based on
earned income of $7,675.50.  The EITC for an individual with
earned income of $7,675.50 and two qualifying children is $3,070. 

The incorrect description of the EITC computation in the CLE
materials was an oversight, and the EITC should have been
computed in the above-described manner to take into account the
correct computation of net earnings from self employment and the
deduction allowed by § 164(f).  If computed in this manner, there
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would be no errors in the EITC computation, and the EITC would
then be reduced by the unpaid self-employment tax as described in
the example.  The Service Center also inquired whether this
computational error is a math error.  There is no indication that
actual returns contain such errors and we prefer not to address
such a hypothetical situation.

*          *          *

Please contact David Auclair at (202) 622-4910 with
questions about interest, Cathy Prohofsky at (202) 622-4930 with
questions about math error authority, or Erinn Madden at (202)
622-6060 with questions about the earned income credit.

by     /s/                  
   Michael D. Finley
   Chief, Branch 3

THIS DOCUMENT IS NOT TO BE RELIED UPON OR 
OTHERWISE CITED AS PRECEDENT BY TAXPAYERS. 


