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Applying Barred Adjustments When Making Computational Adjustments

This responds to your request for Significant Advice, dated April 7, 1998, in
connection with a question posed by the Examination Division of the Ogden Service
Center.

Disclosure Statement

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice, May Be
Disseminated" above, this memorandum is not to be circulated or disseminated
except as provided in CCDM (35)2(13)3:4(d) and (35)2(13)4:(1)(e). This document
may contain confidential information subject to the attorney-client and
deliberative process privileges. Therefore, this document shall not be disclosed
beyond the office or individual(s) who originated the question discussed herein
and are working the matter with the requisite "need to know." In no event shall it
be disclosed to taxpayers or their representatives.

Issue

Whether adjustments that are otherwise barred by the I.R.C. § 6501 limitation on
assessment may be asserted or otherwise taken into account when making a
computational adjustment to a partner's tax liability under I.R.C. 8 6231(a)(6).

Conclusion

The adjustments that are otherwise barred by the limitation on assessment under
I.R.C. 8 6501 may not be assessed or otherwise asserted, but such adjustments may
be taken into account for the limited purpose of determining the proper amount of tax
attributable to the adjustment of the partnership items.



Facts

On his 1983 tax return, the taxpayer elected to use income averaging. Each of the
taxpayer’s base years (1979 through 1982) were examined and adjusted, and such
adjustments have become final. For income averaging purposes, the adjustments to
1979 through 1982 have increased the base year income, the result of which should
have been an increase in the taxpayer’s income tax liability for the 1983 tax year. The
1983 taxable year was never examined or adjusted to take into account the changes
to the base year income.

In addition to the above, the taxpayer was an investor in a partnership for taxable
year 1983, and the partnership is subject to the TEFRA unified audit an litigation
procedures. The partnership was examined and during the course of the
examination, the tax matters partner extended the period for assessment. Upon
conclusion of the examination, a notice of final partnership administrative adjustment
was issued; a petition for redetermination was filed with the Tax Court; and, a final
decision of the Court has been entered. The service center is in the process of
computing the taxpayer’s share of the adjustments that resulted from the Tax Court
decision. Once the partner’s distributive share of the adjustments is taken into
account, the appropriate tax rate will be applied and the tax will be assessed by way
of computational adjustment. The service center is seeking advice as to the extent to
which changes to the base year income can be taken into account for purposes of
assessment.

Discussion

In 1982, Congress enacted the TEFRA unified audit and litigation procedures to
simplify and streamline the partnership audit, litigation, and assessment process. The
underlying principle of TEFRA is that "the tax treatment of items of partnership
income, loss, deductions, and credits will be determined at the partnership level in a
unified partnership proceeding rather than separate proceedings with the partners.”
Conf. Rep. No. 97-248 (1982). Partners are generally required to report items in a
manner consistent with partnership treatment, and the Service may examine the
partnership as an entity, rather than conduct separate examination as to each of the
partners. Where applicable, the TEFRA provisions either supplant or augment the
general administrative provisions.

Limitation on Assessment

Because tax is only assessed against the partners (and not the partnership), the
partner’s limitation on assessment controls the timeliness of any assessment as to
that partner. The limitation on assessment is generally set forth in I.R.C. § 6501 and
provides that taxes must generally be assessed within the later of three years from the



date of filing the taxpayer’s return or the due date for filing the taxpayer’s return .
I.R.C. 8 6501(a). Inthe case of partnership items, I.R.C. 8 6501(n)(2) provides for an
"extension of the period in the case of partnership items" and refers to I.R.C. § 6229.

The TEFRA provisions set forth a minimum period within which the Service is able
to conduct an examination of a partnership return and flow any adjustments through to
the partners. Section 6229(a) provides that the period for assessment of any tax
resulting from partnership items "shall not expire before the date which is 3 years after
the later of" the filing of the partnership return or the due date for filing the partnership
return. In essence, |.R.C. 8 6229 sets forth a minimum period within which
adjustments attributable to partnership items generally may be assessed against all
partners of a partnership, without regard to a specific partner's limitation period under
I.R.C. 8§ 6501.

On occasion, the I.R.C. § 6229 minimum assessment period does not have an
impact on the limitation on assessment. Take the example when a partnership return
was due and was filed on March 15, 1995 and a partner's return was due and was
filed on April 15, 1995. In this case, the I.R.C. § 6229 minimum assessment period
does not impact the partner's limitation on assessment. The I.R.C. 8§ 6501 limitation
on assessment would generally expire on April 15, 1998: three years from the
due/filing date of the partner's return. The minimum assessment period under I.R.C. §
6229 would have prevented the statute from expiring before March 15, 1998: three
years from the duef/filing date of the partnership's return. Accordingly, since the I.R.C.
8 6501 assessment period remains open without regard to I.R.C. § 6229,
assessments attributable to both partnership and nonpartnership items may be made
at any time on or before April 15, 1998.

Unlike in the previous example, I.R.C. 8 6229 may have an impact on the
assessment period if the 1.R.C. 8 6229 period remains open beyond the period of
limitation on assessment of I.R.C. § 6501. Take the example when a partner's return
was due and was filed on March 15, 1995 and the partnership return was due and
was filed on April 15, 1995. In this case, the I.R.C. § 6229 minimum assessment
period extends the partner's limitation on assessment as to partnership items. The
I.R.C. 8 6501 limitation on assessment would generally expire on March 15, 1998:
three years from the due/filing date of the partner's return. However, under the
express language of I.R.C. § 6229, "the period for assessing any tax ... which is
attributable to any partnership item (or affected item) for a partnership taxable year
shall not expire before" three years from the filing/due date of the partnership return.
Accordingly, the minimum assessment period under I.R.C. 8§ 6229 would have
prevented the statute from expiring before April 15, 1998: three years from the
due/filing date of the partnership's return. Accordingly, the I.R.C. 8 6229 minimum
assessment period for partnership items holds I.R.C. 8 6501 open for assessments
attributable to partnership items, while the period for assessing tax attributable to
nonpartnership items would have closed.




The period for making an assessment may be extended by agreement. See I.R.C.
8 6501(c)(4). Similarly, the minimum period for assessing partnership items may be
extended by agreement. 1.R.C. 8 6229(b)(1). The impact of an extension agreement
differs depending upon the nature of the extension agreement. An agreement to
extend the I.R.C. § 6501 limitation period extends the period for assessing tax, without
regard to the source of the adjustments. Conversely, an agreement to extend the
I.R.C. 8 6229 period extends the assessment period only for purposes of assessing
partnership items. For an extension agreement to be limited extending the I.R.C. §
6229 minimum assessment period for partnership items, the agreement must
expressly state that it is limited to partnership items. 1.R.C. 8 6229(b)(3).

The minimum period within which to assess partnership items may be extended by
a partner, as to that partner, or by the tax matters partner. If the tax matters partner
extends the minimum assessment period on behalf of the partners, such extension
applies to the period for assessing partnership items as to all partners. I.R.C. 8§
6229(b)(1)(b).

Analysis

Applying the above to the facts submitted, the adjustments that are solely
attributable to the income averaging issue cannot be asserted. The general statute of
limitations as to the taxpayer's 1983 taxable year has closed, except to the extent it
has been extended. The TMP of the partnership extended the I.R.C. § 6229(a)
period, which holds the I.R.C. § 6501 period open only for purposes of making
adjustments attributable to partnership items. As to all other adjustments, the
limitation period has expired. Note that a similar analysis was applied in In re
Madden, 96-1 USTC § 50,263 (Bankr. D. N.J. 1996), in which the court held that a
year was barred for purposes of adjusting a net operating loss carryover while the
year remained open for the limited purpose of adjusting partnership items.

The service center has inquired as to whether the adjustment could be treated as a
mathematical or clerical error. The TEFRA provisions allow adjustments "to correct a
mathematical or clerical error appearing on the partnership return." I.R.C. § 6230(b).
Because the "error" does not appear on the partnership return, this provision does not
apply. Furthermore, although a mathematical or clerical error may be assessed
without certain notices that might otherwise be required, there is no provision in the
code which allows such an error to be assessed after the expiration of the limitation
on assessment. Lastly, as an aside, it does not appear as though the adjustment at
iIssue meets the statutory definition of a mathematical or clerical error. See I.R.C. §
6213(Q).

Having determined that the income averaging adjustment may not be asserted, the
guestion remains as to the proper computation of the adjustment arising from the
TEFRA partnership adjustments. Otherwise stated, may the Service take into account



the correct base year income, although the base years are closed, for purposes of
determining the proper adjustment to the tax liability of an open year. The Tax Court
squarely faced this issue in Unser v. Commissioner, 59 T.C. 528 (1973), and held that
the correct amount of taxable income must be used for each base period year, even
though adjustment of a base period year may be barred by statute. In so holding, the
Tax Court looked to the statutory language of I.R.C. 8 1302, which uses "the taxable
income for [the base] year" for computation purposes, as distinguished from the
taxable income as reported. From this, the Tax Court held that "the inference is clear
the income to be used for each base period year is the correct income for such year
whether or not the assessment of a deficiency ... for such base period year is barred
by the statute of limitations.” Unser, 59 T.C. at 530. Similarly, the correct base period
income should be taken into account when computing the proper amount of tax that
arises from the partnership adjustments. However, as noted above, only tax
attributable to the partnership adjustments may be assessed.

Regarding the mechanics of computing the tax liability, the correct tax attributable
to the partnership adjustment can be derived by first determining the correct tax
liability using income averaging and taking into account both the correct base year
income and the partnership adjustments. Subtract from that amount the correct tax
liability using income averaging but not including partnership adjustments. The
difference between these numbers will be the tax liability that is solely attributable to
the partnership adjustments.

If you have any questions or need assistance, please contact Ronald L. Buch, Jr. at
202-622-7329.
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