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This responds to your request for Significant Advice dated,
May 23, 1997, in connection with questions posed by the Ogden
Service Center.

Di scl osure St at enent

Unl ess specifically marked "Acknow edged Significant Advice,
May Be Di ssem nated" above, this menobrandumis not to be
circulated or dissem nated except as provided in the CCDM This
docunent may contain confidential information subject to the
attorney-client and deliberative process privileges. Therefore,
this docunent shall not be disclosed beyond the office or
I ndi vi dual (s) who originated the question discussed herein and
are working the matter with the requisite "need to know." In no
event shall it be disclosed to taxpayers or their
representatives.

| SSUES

1) Does a tax-decreasing entry on an amended return that al so
contains a tax-increasing entry constitute a refund claim
under 8 6402 of the Code?

2)  Should the Service make refunds based on the tax-decreasing
entries on an amended return when there is no overpayment
because of offsetting adjustments also shown on the return?

CONCLUSI ONS
1)  Areturn or amended return that shows a net increase in tax

does not constitute a valid claim for refund or credit since
no overpayment is disclosed on the return or amended return.
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2) The Service cannot make refunds based upon only tax-
decreasing entries on anended returns where there is no
over paynent .

FACTS

Amended returns that show a net increase in tax often
contain both tax-increasing and tax-decreasing entries. Service
Centers frequently receive these anended returns after the
expiration of the period of limtation, although they are
post mar ked before expiration.

You have described two different views on how such an
amended return should be handled. The first viewis that the net
i ncrease in tax should be assessed because the period is extended
pursuant to § 7502 and § 6501(c)(7). According to the second
view, the tax-increasing entries on the return cannot be assessed
because the period of limitation has expired. This view further
provides that the Service must refund or credit amounts based
solely upon the tax-decreasing adjustments because the period of
limitation has been extended on these items by the timely mailed
timely filed rule of § 7502.

DI SCUSSI ON

Section 7502 does not apply to a timely mailed amended
return that shows an additional tax due and that is received
after the limitations period so as to extend the period under
8 6501(c)(7). This is because taxpayers are not required to file
amended returns showing an additional tax due. In fact, an
amended return showing an additional tax due may be filed after
the period of limitations has expired; therefore, such a return
does not constitute a return required to be filed within a
prescribed period. Thus, the first view articulated above should
not be followed. Because 8 7502 does not apply, the increase in
tax should not be assessed.

Nevertheless, § 7502 would apply to an amended return that
entails a claim for refund because taxpayers are required to file
such returns within a prescribed period in order to retrieve
overpayments of tax. Thus, you have asked whether the tax-
decreasing entries on amended returns that show a net increase in
tax constitute refund claims.

Pursuant to § 301.6402-3(a)(5) of the Regulations on
Procedure and Administration, a properly executed individual,
fiduciary, or corporation original income tax return or an
amended return (on Form 1040X or Form 1120X if applicable)
constitutes a claim for refund or credit within the meaning of
§ 6402 and § 6511 for the amount of overpayment shown on the
return or amended return. For purposes of 8 6511, the claim is
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considered filed on the date the return or anmended return is
considered filed, except that if the requirements of 8§ 301.7502-1

are met, the claim shall be considered as filed on the date of

the postmark. A return or an amended return shall constitute a

claim for refund or credit if it contains a statement setting

forth the amount determined as an overpayment and advising

whether such amount shall be refunded to the taxpayer or applied

to the succeeding year's estimated taxes.

A return or amended return that shows a net increase in tax
would not constitute a valid claim for refund or credit, under
8 301.6402-3(a)(5), since no overpayment would be disclosed on
the return or amended return. Nor could such a document be
perfected as a claim. The concept of "perfecting” a claim arises
In the context of an informal claim that is sufficient to toll
the period of limitations, but that is otherwise insufficient to
support the allowance of the claimed refund. A return or amended
return that shows a tax due is not a claim for refund (informal
or otherwise) that can be "perfected.” See Clement v. United

States , 472 F.2d 776 (1st Cir. 1973).

Your second question was whether the Service should make
refunds based on an amended return when there is no overpayment
because of offsetting adjustments shown on the return. The
Service is not required to "unbundle” an amended return in order
to treat the various items according to their respective periods
of limitations. Even if unbundling was proper, the Service is
nevertheless not required to make a refund under § 6402 unless
the taxpayer has overpaid the tax. In this respect the situation
would be the same as the situation in which the taxpayer files a
timely claim for refund based on items that decrease the tax
liability and, after the period of limitations under § 6501 has
expired, the Service discovers other items that increase the tax
liability. Because there is no overpayment, no refund can be
made. "An overpayment must appear before refund is authorized.
Although the statute of limitations may have barred the
assessment and collection of any additional sum, it does not
obliterate the right of the United States to retain payments
already received when they do not exceed the amount which might
have been properly assessed and demanded.” Lewis v. Reynolds

284 U.S. 281, 283 (1932), XI-1 C.B. 130.

Thus, neither of the suggested views is correct. Sections
7502 and 6501(c)(7) do not extend the period of limitations for
an amended return that shows a net tax increase, received after
the assessment period. Thus, the Service Center cannot make an
assessment, as the first view suggests. However, in
contradiction to the second view, the Service Center cannot make
refunds based upon only the tax-decreasing adjustments. A tax-
decreasing entry on an amended return that shows a net increase
in tax does not constitute a refund claim under § 6402 of the
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Code, and the Service cannot make refunds where there is no
over paynent .

If you have any comments or further questions, please cal
Cat heri ne Prohofsky at (202) 622-4930.

Assi stant Chi ef Counsel
(I'ncome Tax & Accounti ng)

by /sl
M chael D. Finley
Chief, Branch 3

cc: ECSCO, T: E
NDCSO, T:C
CC. DOM FS, Techni cal Services



