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subject: Filing Requirements for a "Pure Trust" or "Pure Trust 
Organization"

This is in response to your request for Significant Advice
dated December 4, 1997, in connection with a question posed by
the Director, D:Q:MS of the Austin Service Center regarding the
tax requirements for a pure trust or pure trust organization
("pure trust").

DISCLOSURE STATEMENT

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice,
May Be Disseminated" above, this memorandum is not to be
circulated or disseminated except as provided in Paragraph
IV.A.6. of Notice N(35)000-143.  This document may contain
confidential information subject to the attorney-client and
deliberative process privileges.  Therefore, this document shall
not be disclosed beyond the office or individual(s) who
originated the question discussed herein and are working the
matter with the requisite "need to know."  In no event shall it
be disclosed to taxpayers or their representatives.

Issues

1.  Does a pure trust file a Form 1041?

2.  Are there tax requirements for a pure trust?

3.  Is an employer identification number ("EIN") required
for a pure trust?

Conclusions

1. (a) The filing requirements for a pure trust depend on
the tax classification of the entity.  If a pure trust is
classified as a trust, the pure trust must file a Form 1041.

(b) However, if the pure trust is classified as a trust but
is wholly-owned by a single owner and reporting under section 



- 2 -

1.671-4(b)(2)(i)(A) of the Income Tax Regulations, a Form 1041 is
not required to be filed.

2.  The tax requirements for a pure trust depend on the tax
classification of the entity.  If a pure trust is classified as a
trust, the rules of part I, subchapter J, chapter 1 of the
Internal Revenue Code, govern the taxation of the trust and its
beneficiaries.

3. (a) Whether an employer identification number (EIN) is
required for a pure trust depends on the tax classification of
the entity.  If a pure trust is classified as a trust, the pure
trust is required to have an EIN.

(b) However, if the pure trust is classified as a trust but
is wholly-owned by a single owner and reporting under section
1.671-4(b)(2)(i)(A) of the regulations, the pure trust is not
required to have an EIN.

Facts

Your memorandum indicates that you were not furnished with
background information including organizational documents for the
pure trust.  Therefore, we are providing general information in
response to your questions.  The information that you provided to
us indicates that based on the information provided on the Form
SS-4 the Austin Service Center assigned an EIN and a Form 1041
filing requirement for the pure trust.

Discussion

Section 6011(a) of the Internal Revenue Code provides that
every person required to make a return or statement shall include
therein the information required by the forms or regulations.

Section 6109(a)(1) of the Code provides that when required
by regulations prescribed by the Secretary, any person required
under the authority of title 26 to make a return, statement, or
other document must include in the return, statement, or other
document the identifying number as may be prescribed for securing
the proper identification of such person.

Section 6109(c) of the Code provides that for purposes of
section 6109, the Secretary is authorized to require the
information as may be necessary to assign an identifying number
to any person.

Sections 301.6109-1(a)(1)(ii)(C) and (D) of the Procedure
and Administration Regulations require that non-individuals,
including trusts, partnerships, or corporations, required to
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furnish a taxpayer identifying number and certain individuals
required to furnish a taxpayer identifying number use an EIN.

Section 301.6109-1(a)(2)(i) of the regulations provides that
if a trust does not have a taxpayer identification number and the
trustee furnishes the name and taxpayer identification number of
the grantor or other person treated as the owner of the trust and
the address of the trust to all payors pursuant to section 1.671-
4(b)(2)(i)(A), the trustee need not obtain a taxpayer
identification number for the trust until either (a) the first
taxable year of the trust in which all of the trust is no longer
owned by the grantor or another person, or (b) until the first
taxable year of the trust for which the trustee no longer reports
pursuant to section 1.671-4(b)(2)(i)(A).  If the trustee has not
already obtained a taxpayer identification number for the trust,
the trustee must obtain a taxpayer identification number for the
trust in order to report pursuant to section 1.671-4(a),
(b)(2)(i)(B), or (b)(3)(i).

Section 1.6012-3(a)(ii) of the regulations provides that
every fiduciary, or at least one of the joint fiduciaries, must
make a return of income on Form 1041 (or by use of a composite
return pursuant to section 1.6012-5) and attach the required form
if the trust has items of tax preference (as defined in section
57 and the regulations thereunder) in any amount for each trust
for which he acts, except a trust exempt under section 501(a), if
such trust has for the taxable year any taxable income, or for
the taxable year has gross income of $600 or more regardless of
the amount of taxable income.

We are providing the following discussion related to the
classification of an entity for federal tax purposes for your
information.  We do not expect the service center personnel to
perform a classification analysis as part of processing the Form
SS-4.  It is incumbent upon the taxpayer to properly complete the
Form SS-4, stating the type of entity and the type of tax return
that will be filed.

Section 301.7701-1(a) of the regulations provides that the
Internal Revenue Code prescribes the classification of various
organizations for federal tax purposes.  Whether an organization
is an entity separate from its owners for federal tax purposes is
a matter of federal tax law and does not depend on whether the
organization is recognized as an entity under local law.

Section 301.7701-1(b) of the regulations provides that the
classification of organizations that are recognized as separate
entities is determined under sections 301.7701-2, 301.7701-3, and
301.7701-4 unless a provision of the Internal Revenue Code (such
as section 860A addressing Real Estate Mortgage Investment
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Conduits (REMICs)) provides for special treatment of that
organization.  For the classification of organizations as trusts,
see section 301.7701-4(a).  That section provides that trusts
generally do not have associates or an objective to carry on
business for profit.  Sections 301.7701-2 and 301.7701-3 provide
rules for classifying organizations that are not classified as
trusts.

   The proper filing requirement for an entity depends on
whether the entity is classified as a trust, partnership,
corporation, association taxable as a corporation or as a
disregarded entity under sections 301.7701-2 through 301.7701-4
of the regulations.  

There is no organization classified as a "pure trust" or
"pure trust organization" under the Internal Revenue Code or the
accompanying regulations.  In addition, neither the Internal
Revenue Code nor the accompanying regulations provide for special
treatment for a pure trust.  Therefore, the pure trust, if it is
determined to be an entity separate from its owner under section
301.7701-1(a), must be classified under sections 301.7701-2
through 301.7701-4 of the regulations.  If the pure trust is not
an entity separate from its owner, it is disregarded for tax
purposes and the true owner of the property held by the pure
trust must directly report all tax items on the owner’s tax
return and pay all taxes due.  See Notice 97-24, 1997-16 I.R.B.
6, which deals with abusive or bogus trust schemes and makes
clear that the substance of the transaction controls who must
report and pay the taxes due. 

If the pure trust is determined to be an entity separate
from its owner and is not a business entity, it will be
classified as a trust under section 301.7701-4(a).  A trust is a
taxable entity that must report on Form 1041 and is required to
have an EIN.  The rules of subparts A through D, part I,
subchapter J, chapter 1 of the Code apply to trusts and their
beneficiaries.

However, the grantor or another person may be treated as the
owner of the trust under subpart E, part I, subchapter J, chapter
1 of the Code (sections 671 through 679).  Generally, the grantor
or another person will be treated as the owner of the trust if
the grantor or other person retain certain powers or interests
over the trust.  In such a case, the reporting rules of section
1.671-4 of the Income Tax Regulations apply.  If the trustee
reports pursuant to section 1.671-4(b)(2)(i)(A), the trust does
not need an EIN.  Otherwise, the trust is required to have an
EIN.  
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We have been informed by Submissions Processing, National
Office that as of June 1996, the Philadelphia Service Center has
rescinded the letter that states that a pure trust has no tax
requirements and that an EIN is not required.  Certain taxpayers
had been incorrectly reading and misusing the letter. 
Submissions Processing, National Office is presently clarifying
the CP 575 letter sent to taxpayers, which informs taxpayers of
their filing requirements.  In addition, the instructions to the
Form SS-4 have been revised to provide that the taxpayer must
enter (in all cases) on the Form SS-4 the type of entity and type
of return that will be filed (for example, common trust fund,
Form 1065).

Unfortunately, the promoters of various abusive trust
schemes have taken the Philadelphia letter out of context and are
concluding that neither the owner nor the trust is liable for any
tax in order to promote their abusive trust schemes.  We believe
that the letter only intended to address the EIN question and
certainly did not intend to suggest that there was no tax
liability with respect to any income from the trust property.

Based on some materials that we have seen, a pure trust is
sometimes referred to as a constitutional trust or as a common
law trust or as a contract trust.  Certain promoters sell these
arrangements as tax shelters arguing that they are merely
contracts between the grantor and the trustee and thus are not
taxable under the United States Constitution, Article 1, Section
10, which provides that no state shall pass any law impairing the
obligations of contracts.  As noted above, the Code and
regulations recognize a certain number of entities (trusts,
corporations, etc.) and provide rules for their taxation.  The
notion that a pure trust is not subject to federal tax law is
false.  The sixteenth amendment to the United States Constitution
empowers Congress to lay and collect taxes on incomes, from
whatever source derived.

In all cases, it should be made clear to taxpayers who
request an EIN that the only options available to the taxpayer
are those provided on the Form SS-4, and that either the taxpayer
or the entity must report and pay the tax.  We understand that
some service centers have found it helpful to mail to taxpayers a
copy of Notice 97-24 as a way of educating taxpayers.  Finally we
agree with the Austin Service Center assigning an EIN and a Form
1041 filing requirement for the pure trust, based on the
information provided on the Form SS-4.
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We hope you find this information helpful.  If you need
further assistance, please do not hesitate to contact James Quinn
at (202) 622-3060.

PAUL F. KUGLER

  By:______/S/____________________
J. THOMAS HINES
Senior Technician Reviewer


