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        date: November 14, 1997

          to: Kansas-Missouri Associate District Counsel (CC:MSR:KSM:KCY) 

        from: Chief, Branch 1 (General Litigation)         CC:EL:GL

     subject: Request for Significant Service Center Advice-- 
Notice of Assessment (section 6303(a) Notices) 

Your request for advice on the above-referenced matter was
forwarded to General Litigation for response.  The facts as we
understand them can be summarized as follows:  The Kansas City
Service Center failed, within 60 days of assessment, to issue the
Service’s customary Section 6303(a) notices for approximately
14,000 assessments made duri ing cycle 9713.  The Service Center
did however send Final Notice/Notice of Intent to Levy (CP504)
within the 60-day time frame.  Your memorandum goes on to state
that while the usual Section 6303(a) notice (CPS01) "gives the date
by which payment must be received for the taxpayer to receive the
benefit of the interest free period under I.R.C. § 6601(e)(2) or
(3) ... the [final notice] makes no reference ... to an interest
free period since this notice is not a notice with respect to which
there would normally be an interest free period." The error made at
the service center raises two questions:  first, whether the final
notice sent to the taxpayers is sufficient notice and demand under
I.R.C. § 6303(a) and second, whether the affected taxp ayers
received the benefits of the interest-free period under I.R.C.
§ 6601(e).

CONCLUSION

Regarding the first question, we believe that the notice
sent by the service center is sufficient as notice and demand
under I.R.C. § 003(a).  However, there are two points to
consider: (1) Because the final notices at issue will serve as
the requisite Section 6303(a) notice, the service center will
need to send the taxpayers another notice of intent to levy in
order to satisfy the requirements of I.R.C. § 6331(d) and the
regulations thereunder.  (2) Absent a rider or some other 
means of explanation, receipt of two virtually identical final
notices may prove confusing to taxpayers.  Regarding the 
second question, although it is our understanding that the 
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1  The Manual does provide for the use of particular forms.
See, e.g., IRM Handbook No. 6810 (Taxpayer Service), 762.1.
However, we note that Manual provisions are directive, not
mandatory and provide no substantive rights to taxpayers.  See
Caceres v. United States, 440 U.S. 741 (1979).

taxpayers have not been denied the benefit of any portion of
the interest-free period, if this is not in fact the case, the
situations should be remedied by corrections, manual if
necessary, to the taxpayers’ accounts, not abatements of the
tax liabilities at issue.

DISCUSSION

Failure to provide the customary first notice within 60 days .

Section 6303 requires that as soon as practicable but
within 60 days of assessment the Service must provide the
taxpayer notice of the amount of taxes due and demand payment.
in addition, Section 7522 requires that such notices "describe
the basis for, and identify the amounts (if any) of, the tax
due, interest, additional amounts, additions to the tax, and
assessable penalties included in [the] notice." No statutory
or regulatory provision dictates the particular form which
must be used to satisfy these requirements. 1/ The final
notices sent by the service center meet the statutory
requirements for notice and demand.  We do not believe that
the failure of the notice and demand to state that there is an
interest-free is improper.  There is no statutory requirement,
under Section 6303(a), 6601(e), or elsewhere, that a Section
6303(a) notice reference the interest-free period.  In
addition, we do not believe that the inaccuracy of the amount
of interest shown on the notices is fatal.  As a practical
matter, we note that notices generated are commonly fail to
reflect the precise amount of interest due.  Moreover, while
I.R.C. § 7522 requires that the amount of interest be shown,
it also provides that an inadequate description does not
invalidate the notice.

Having concluded that notice meeting the statutory
requirements of the Code was provided within 60 days of
assessment, we need not rely on the regulation under I.R.C. 
§ 6303, which states that failure to provide Section 6303
notice within 60 days-cf assessment does not invalidate the
notice.  As you discussed in your memorandum, the court in
Blackston v. United  States, 778 F.S. 244 (D. Md 1991) was
unpersuaded by the government's position, but did not directly
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2  Arguably this regulation could be cited as suggesting the
use of two different forms.  Nevertheless, it does not so require
and, as stated above, we believe that no particular form is
required, any form meeting the statutory requirements for notice
and demand would be sufficient.

address the regulation under I.R.C. § 6303.  In a case decided
shortly after Blackston , the United States District Court for
the District of Oregon expressly rejected the portion of the
treasury regulation which provides that a late notice is not
invalid.  Crowd Management Services, Inc. v. United States ,
792 F.S. 87 (D. Ore. 1992).

As noted in the conclusion on page 1, another final
notice--this one serving as the final notice-- will have to be
provided the taxpayers as required by Section 6331(d).  While
there is no requirement as to the form of the final notice and
the Section 6303 notice, two notices must be issued.  Treasury
Reg. § 301.6331-2(a)(1) states that a notice of intent to levy
is separate from, but may be given at the same time as, the
notice and demand. 2 /

Failure to provide taxpayers the benefits of the interest-free
period .

On page 3-4 of your memorandum you state that the final
notice makes no reference to the interest-free period and that
the service center has informed you that it cannot treat such
notices as generating an interest-free period.  As we
discussed informally with your office previously, it is our
understanding, confirmed by discussions with Neil Schroeder of
Customer Service--Accounts Resolution in the National Office,
that taxpayers, in fact, do receive the benefits of the
interest-free period with the issuance of a final notice. it
has been the long-standing practice of the Service to provide
an interest-free period with each balance due notice--the
first through the last.  This is not because it is statutorily
required, rather the Service does so because it would be too
administratively burdensome to, in the absence of an interest
free period, recalculate the interest due from the date of the
notice to the date the taxpayer paid.  This way, if the
taxpayer pays within the time provided on the notice, the
Service does not have-to recalculate interest.
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3  The local service center continues to maintain that the
last notice is not associated with an interest-free period, while
the National office asserts that is does provide an interst-free
period.

The foregoing notwithstanding, there still appears to be
some confusion whether the notice sent in this case could
trigger an interest-free period from the date of the notice
until the date of payment, provided payment is made within the
time indicated in I.R.C. § 6601(e). 3 / Failure to provide the
affected taxpayers with the statutory interest-free period
would be improper.  Assuming that for whatever reason that has
occurred, we would recommend that the appropriate corrections
be made to the affected taxpayers' accounts, although from
discussions with Special Procedures we understand that it may
be difficult for the service center to make systemic changes
and may have to make manual corrections.

If you have questions or comments regarding the
foregoing, please contact Deborah Grogan at (202) 622-3610.

      /s/                
   ALAN C. LEVINE

cc:  Executive office of Service Center Operations T:S
     Executive Office of Customer Service Operations T:C


