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subject: Request for Assistance

This is in response to your March 19, 1997, memorandum
regarding the proper order in which to apply credits to an
account when there is a deficiency that the taxpayer has prepaid
with an advance payment and an overpayment of tax is later
determined for an earlier tax year.  

ISSUE

Whether an overpayment may be credited against a deficiency
that has been prepaid by an advance payment.  

CONCLUSION

An overpayment may not be credited against a deficiency that
has been prepaid by an advance payment.  

FACTS

Your memorandum presents the following example.  A taxpayer
has two open years in Appeals (1984 and 1985).  The 1985 tax year
(due date March 15, 1986) will result in a deficiency of $15
million.  The 1984 tax year (due date March 15, 1985) will result
in an overpayment of $10 million.  The computation of
underpayment and overpayment interest for the two years depends
on how the deficiency for 1985 is satisfied.  Both tax years will
be closed on June 10, 1996.   

Without an advance payment of the deficiency for 1985, the
1985 deficiency can be satisfied by the 1984 overpayment.  The
$10 million overpayment for 1984 will accrue overpayment interest
from March 15, 1985, to March 15, 1986.  The $10 million
overpayment and accrued overpayment interest is then applied to
the $15 million deficiency as of March 15, 1986.  Underpayment
interest on the excess of the $15 million deficiency over the
overpayment and accrued interest will be calculated from March
15, 1986, to the date paid.
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With a $15 million advance payment of the 1985 deficiency on
January 3, 1996, that is applied to the deficiency before the
1984 overpayment is applied, overpayment interest will accrue on
the 1984 overpayment from March 15, 1985, to the date of refund. 
Underpayment interest will run on the deficiency from March 15,
1986, to January 3, 1996.  If the underpayment is satisfied by a
payment the net effect is that the taxpayer pays the difference
between the underpayment interest rate and the overpayment
interest rate (the interest rate differential) on $10 million
from March 15, 1986, to January 3, 1996.  

DISCUSSION

The statutory framework for calculating interest on
underpayments and overpayments is contained in sections 6601 and
6611 of the Internal Revenue Code, respectively.  The payment of
interest on underpayments and overpayments under these provisions
is mandatory unless specifically prohibited by law.

Section 6601(a) provides that if any amount of tax imposed
by the Code (whether required to be shown on a return, or to be
paid by stamp or by some other method) is not paid on or before
the last date prescribed for payment, interest on such amount at
the underpayment rate established under § 6621 shall be paid for
the period from such last date to the date paid.  

Section 6611(a) provides that interest shall be allowed and
paid upon any overpayment in respect of any internal revenue tax. 
Section 6611(b) states that interest shall be allowed and paid,
in the case of a credit, from the date of the overpayment to the
due date of the amount against which the credit is taken, and in
the case of a refund, from the date of the overpayment to a date
(to be determined by the Secretary) preceding the date of the
refund check by not more than 30 days.

Section 6402(a) states that in the case of any overpayment,
the Secretary, within the applicable period of limitations, may
credit the amount of such overpayment, including any interest
allowed thereon, against any liability in respect of an internal
revenue tax on the part of the person who made the overpayment
and shall, subject to subsections (c), (d), and (e), refund any
balance to such person.  Section 301.6402-1 of the Regulations on
Procedure and Administration provides that the credit may be made
against any "outstanding" liability for any tax.

Section 6601(f) provides that if any portion of a tax is
satisfied by credit of an overpayment, then no interest shall be
imposed under § 6601 on the portion of the tax so satisfied for
any period during which, if the credit had not been made,
interest would have been allowable with respect to such
overpayment. 

Section 6402(a) permits the Service to credit an overpayment
against an outstanding  liability for tax.  If the liability is 
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satisfied by the application of a credit pursuant to § 6402(a),
then § 6601(f) provides that the interest otherwise determined
under the rules set forth in § 6601 will not be charged during
any period for which overpayment interest would be payable if the
credit had not been made (i.e., during the period of mutual
indebtedness).  This result cannot be achieved merely by treating
a previously paid tax liability (i.e., one that is no longer
outstanding) as unpaid for interest calculation purposes.  That
is, credits cannot be allowed as if  the overpayment had not
previously been refunded and/or the tax liability had not
previously been paid.  The argument that § 6402(a) provides the
Service with the authority to allow such treatment, for the
purpose of invoking § 6601(f), was rejected in Northern States
Power Co., v. United States , 73 F.3d 764 (8th Cir. 1996), cert.
denied , 117 S.Ct. 168 (1996).

Courts have generally held that a remittance is treated as a
payment of tax if the remittance discharged what the taxpayer
deemed a liability or paid one that was asserted.  See  Rosenman
v. United States , 323 U.S. 658, 662 (1945).  For the majority of
courts, as for the Service, the actual assessment of tax is not a
prerequisite to treatment of a remittance as a payment of tax. 
See, e.g. , Moran v. United States , 63 F.3d 663 (7th Cir. 1995),
and cases discussed therein.

The Service subscribes to the view that the facts and
circumstances of each case must be reviewed to determine if a
remittance constitutes a payment of tax.  Rev. Proc. 84-58, 1984-
2 C.B. 501, provides guidance in making this determination.  For
example, under Rev. Proc. 84-58 a remittance can be treated
either as a payment of tax or as a deposit in the nature of a
cash bond.  An undesignated remittance will be treated as a
deposit by the Service and may be returned at any time prior to
the issuance of the revenue agent or examiner's report.  When the
report is issued the remittance will be treated as a payment
since it satisfies a proposed (but unassessed) tax liability.  A
remittance that is designated by the taxpayer in writing as a
deposit in the nature of a cash bond will be treated as such by
the Service.  The taxpayer may request the return of all or part
of the deposit at any time before the Service is entitled to
assess the tax.  See Rev. Proc. 84-58, section 4.02(1).

If an advance payment constitutes a payment of a deficiency
in tax, then there is no outstanding liability against which to
apply an overpayment when it is ultimately determined.  There is
no authority to reverse a payment credit in order to substitute
an overpayment credit for interest computation purposes to avoid
the interest rate differential.  If the advance payment is found
to constitute a deposit then the payment could be returned to the
taxpayer and the overpayment could be used to satisfy the
deficiency. 

We note that your memorandum states that some Appeals
offices apply the overpayment to the deficiency first and then
apply the necessary amount of the advance payment to satisfy the
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balance of the deficiency, if any.  The offices that use the
overpayment rather than the advance payment are doing so for the
purpose of allowing the taxpayer to avoid the interest rate
differential.  By allowing overpayments to satisfy previously
paid deficiencies for this purpose (which is the only apparent
purpose) Appeals is permitting "global netting."  The Service’s
position is that "global netting" is not proper.  Therefore, we
recommend that you advise the Appeals offices that are applying
the overpayments to the deficiency first to discontinue the
practice.

 If you have any questions regarding this memorandum, please
contact John McGreevy at 622-7506.

                                JODY J. BREWSTER

                             By:   /s/                       
                                ROCHELLE L. HODES
                                Assistant to Chief, Branch 1      
                                  

cc:  Special Counsel (M&SP)
     Deputy Associate Chief Counsel
           (Domestic Field Service)

 


