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date: JUN 12 1997

to: Associate District Counsel, Salt Lake City, CC:WR:RMD:SLA

from: Assistant Chief Counsel, CC:DOM:IT&A

subject: Significant Service Center Advice

This responds to your request for Significant Advice dated,
March 7, 1997, in connection with questions posed by the Ogden
Service Center.

Disclosure Statement

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice,
May Be Disseminated" above, this memorandum is not to be
circulated or disseminated except as provided in the CCDM.  This
document may contain confidential information subject to the
attorney-client and deliberative process privileges.  Therefore,
this document shall not be disclosed beyond the office or
individual(s) who originated the question discussed herein and
are working the matter with the requisite "need to know."  In no
event shall it be disclosed to taxpayers or their
representatives.

ISSUES

You asked for advice on two issues:

1) If a Service Center receives an amended return with little
time remaining in the period of limitation for assessment,
and the amended return contains items that would increase
income, may the Service Center assess the resulting tax if
the amended return contains other items that would offset
the increased income?

2) Can Service Centers make assessments based on amended
returns received after the assessment limitation period has
run, but mailed on or before the expiration date?

In addition, we have considered the following issue, which
is relevant to these situations:
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3) If a Service Center receives an amended return containing
items that would increase income, but offset by items that
decrease income, is the assessment limitation period
extended for up to 60 days under § 6501(c)(7)?

CONCLUSIONS

1) Service Centers cannot assess tax based on tax-increasing
adjustments from an amended return, to the extent the
amended return shows offsetting items.  In appropriate
cases, the Service Center should consider issuing a notice
of deficiency.

2) Service Centers cannot make assessments based on amended
returns received after the period of limitation has run,
even if the amended return was mailed on or before the
expiration date.

3) An amended return that does not report a net increase in tax
does not trigger an extension of the assessment period.

ISSUE 1
Facts

Service Centers often receive amended returns with little
time remaining in the period of limitation for assessment.  This
causes difficulties, as illustrated by the following example.

The Service audited the taxpayer's returns for 1991 and
1992.  The Service disallowed a bad debt deduction in the amount
of $3,000,000 claimed on the 1991 return concluding that the debt
had not become worthless in that year.  The Service issued a 30-
day letter and the taxpayer filed a timely protest.

The Appeals Office settled the issue by allowing the
taxpayer to deduct 50 percent of the bad debt in 1991.  The
Appeals Office concluded that the taxpayer could claim the
remaining $1,500,000 bad debt deduction in a later year when the
taxpayer could demonstrate that the debt had become totally
worthless and otherwise met the criteria of § 166 of the Code.

After Appeals closed its case the taxpayer filed an amended
return for 1993 with a Service Center.  The amended return
reported a reduction of a previously claimed net operating loss
carryover from 1991 in the amount of $1,500,000, due to the
settlement of the bad debt issue with Appeals.  The amended
return also claimed a deduction of $1,500,000 for the remaining
bad debt.  The reduction of the net operating loss carryover (a
positive adjustment) was offset by the claim of the bad debt
deduction (a negative adjustment) and produced no tax liability.
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The taxpayer filed the amended return with the Service
Center on April 19, 1997.  The period of limitation for 1993
would have expired October 15, 1997.  When processing the amended
return, the Service Center determined that it could not allow the
bad debt deduction because the Examination function needed to
examine it.

Discussion

Generally, the Supreme Court has described assessment as
follows:

The "assessment," essentially a bookkeeping
notation, is made when the Secretary or his delegate
establishes an account against the taxpayer on the tax
rolls.  26 U.S.C. § 6203. . . .

Laing v. United States , 423 U.S. 161, 170 n. 13 (1976).  The
authority of the Internal Revenue Service to make an assessment
relies on several different statutes.  The following list
includes some of the items the Service can assess:

1. taxes shown on returns, § 6201(a)(1);

2. supplemental assessments, whenever it is ascertained that
any assessment is imperfect or incomplete in any material
respect, § 6204;

3. deficiencies in tax -- but only after compliance with
deficiency procedures, § 6213(a);

4. taxes arising on account of a mathematical or clerical error
appearing on a return, § 6213(b)(1);

5. amounts paid as a tax or in respect of a tax, § 6213(b)(4); 

6. amounts as to which the taxpayer has waived the deficiency
procedures, § 6213(d).

The Service Center has inquired whether it may make an
assessment based on the information from the amended return.  We
believe that this is not allowed under any of these provisions.

Section 6201(a)(1):  Tax Shown on Return

Section 6201(a)(1) provides that the Secretary shall assess
all taxes determined by the taxpayer.
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Section 301.6211-1(a) of the Regulations on Procedure and
Administration provides, in part, that any amount shown as
additional tax on an "amended return," so-called (other than
amounts of additional tax which such return clearly indicates the
taxpayer is protesting rather than admitting) filed after the due
date of the return, shall be treated as an amount shown by the
taxpayer "upon his return" for purposes of computing the amount
of a deficiency.

The Service has the authority to assess, without following
deficiency procedures, taxes determined by the taxpayer; it has
interpreted this authority to permit a supplemental assessment of
additional tax reported on an amended return, unless the taxpayer
is protesting the additional amount.  However, these provisions
refer only to the "tax" reported by the taxpayer -- not to a
different amount computed by the Service based solely on the
positive adjustments in a taxpayer’s return.

The authority to assess taxes shown on returns found in
§ 6201(a)(1) depends on the concept of agreement by the taxpayer
to an amount shown in the return.  In the case of Penn Mutual
Indemnity Co. v. Comm'r , 32 T.C. 646, 668 (1959) (concurring
opinion), aff'd , 60-1 USTC ¶ 9389 (3d Cir. 1960), the Tax Court
discussed the legal basis for assessing tax shown on a return and
said:

Although the question of jurisdiction was decided
correctly by an order of Judge Train, who heard this
case, and is the subject of a footnote only in the
majority opinion, nevertheless, since it is dealt with
at great length in a dissent, it may be well to discuss
this issue briefly.  "The amount shown as the tax by
the taxpayer upon his return" in section 271(a) must be
read in the light of the rest of the Code in order to
determine the intention of Congress and when so read it
seems reasonably clear the Congress meant the tax shown
to be due  by the taxpayer upon his return.  John Moir ,
3 B.T.A. 21.  It is generally recognized that Congress
intended the return to be a method whereby the taxpayer
would make a self-assessment of the amount of tax which
he agrees or concedes is due and which he intends to
pay without any action by the tax-collecting
Commissioner.  Here, the taxpayer does not agree or
concede that any amount of tax is due but, on the
contrary, states in a letter accompanying the return
that no tax is lawfully due and it will not pay as tax
the contested amount shown in the calculation on the
return. ... The taxpayer was not self-assessing any tax
and it was thus proper for the Commissioner to
determine a deficiency in the contested amount so that
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1  As opposed to an original return, there is some authority
to the effect that acceptance of an amended return is
discretionary on the part of the Service.  See Badaracco v.
Comm’r, 464 U.S. 386 (1984).  However, for the reasons discussed
in the text, we do not believe the Service has discretion to
accept part and reject part.

he could eventually assess and collect the amount as a
tax.

32 T.C. at 667-68.

While Penn Mutual dealt with a different fact pattern, the
same result should apply here.  The Service can assess taxes
shown due on the return.  However, just as the Service cannot
"unbundle" a taxpayer’s original return, and assess tax without
regard to tax-reducing items, the Service cannot base an
assessment on only the tax-increasing items in an amended
return. 1  The taxpayer in filing the amended return does not
agree to have the Service accept part and reject the rest.

Splitting an amended return into its components in this
fashion would also be inconsistent with Service position in other
areas.  For example, in Consolidated Edison Co. of N.Y. v. United
States, 941 F. Supp. 398 (S.D.N.Y. 1996), the court concluded
that a credit had to involve an offset between different kinds of
taxes or tax years.  See 941 F. Supp. at 402-03.  The court
rejected the taxpayer’s argument that -- for purposes of meeting
the 2-year-from-payment refund limitation in § 6511 -- the
taxpayer made a "payment," through a credit, when there were
upward and downward adjustments in the same year:

Nor did the denial of the ... tax credits create an
outstanding income tax liability, which was "paid" when
offset against an overpayment of income taxes for the same
year.  An assessment of tax liability or overpayment
resulting from an audit "involves not the offsetting of an
overassessment against an existing deficiency, but the
offsetting of an upward adjustment against a downward
adjustment to a single tax liability ... for a single tax
year."  Kingston Products Corp. v. United States, 368 F.2d
281, 287 ([Ct. Cl.] 1966).

Id.  at 401.   See also  Republic Petroleum Corp. v. United States ,
613 F.2d 518, 525 (5th Cir. 1980); Babcock & Wilcox Co. v.
Pedrick , 212 F.2d 645, 648 (2d Cir. 1954), cert.  denied , 348 U.S.
936 (1955).  Similarly, in the present situation the upward and
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2  Even if, arguendo, a tax liability can be split into its
components to produce an additional tax, the taxpayer could be
considered to be protesting this amount rather than admitting it,
within the meaning of § 301.6211-1(a).

downward adjustments are only components of a single tax
liability. 2

Section 6211:  Deficiency

Another way of stating that an increase in tax, based only
on positive adjustments in such situations, is not  assessable as
"tax shown on a return," is that it does  meet the definition of a
"deficiency."

Section 6212 authorizes the Secretary to send a notice of
deficiency to a taxpayer when the Secretary has determined that
there is a deficiency in tax.  Section 6211 defines a deficiency
as the amount by which the tax imposed by subtitle A or B, or
chapter 41, 42, 43, or 44, exceeds the excess of --

(1) the sum of
(A) the amount shown as the tax by the taxpayer upon
his return, if a return was made by the taxpayer and an
amount was shown as the tax by the taxpayer thereon,
plus
(B) the amounts previously assessed (or collected
without assessment) as a deficiency, over--

(2) the amount of rebates, as defined in subsection (b)(2),
made.

As discussed above, Reg. § 301.6211-1(a) provides that in
certain circumstances any amount shown as additional tax on an
amended return may be treated as an amount shown by the taxpayer
"upon his return" for purposes of computing the amount of a
deficiency.  However, as also discussed, this only applies to
"additional tax," not just positive adjustments, and not to
amounts that the taxpayer is protesting.  Thus, any tax increase
calculated solely on the basis of the positive adjustments in an
amended return would be a "deficiency," subject to the deficiency
procedures unless an exception to those procedures applies.

Section 6213(b):  Math Error or Amount Paid

Neither of these exceptions to the deficiency procedures
permits assessment here.  The types of situations in which tax
may be summarily assessed as a "mathematical or clerical error"
are carefully set out in § 6213(g), and none of the definitions
apply.  Since the taxpayer is not declaring any net increase in
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tax, presumably none is paid, and the exception in § 6213(b)(2)
is inapplicable.

Section 6213(d):  Waiver

Section 6213(d) provides that a taxpayer at any time has the
right, by a signed notice in writing filed with the Secretary, to
waive the § 6213(a) restrictions on the assessment and collection
of a deficiency.

We have considered the possibility that the Service could
assert such a deficiency and then treat the amended return as a
waiver of restrictions on assessment and collection of the
asserted deficiency and immediately assess it,  without issuing a
deficiency notice.  For the following reasons, we conclude that
there is no authority for such a procedure.  First, there is no
language of waiver as to the positive adjustments on the amended
return.  Second, even if we were to regard the return as such a
waiver, it would seem clearly conditional on the Service
accepting the negative adjustments as well as the positive.  Cf.
Powerstein v. Comm'r , 99 T.C. 466 (1990) (where taxpayers filed
several amended returns in attempt to generate a net refund, the
Service could not reject some, and assess amounts from others). 
Third, a taxpayer cannot be deemed to waive restrictions on the
assessment and collection of a deficiency of which the taxpayer
has no notice.  As in the case of assessment under § 6201, basic
consent is lacking.  Cf.  Penn Mutual .

We conclude that the Service cannot assess positive
adjustments on an amended return while ignoring negative
adjustments.  Thus, the only alternative open to the Service is
to determine a deficiency and issue a deficiency notice, if time
permits.

Issue 2

The Service Center also asked how to handle those amended
tax returns mailed on or before the expiration of the period of
limitation, but received after the period has expired.  The
Service Center currently does not make assessments based on
amended returns received after the expiration date, even if the
taxpayer mailed it before the expiration date.

 Section 6501 provides that tax generally shall be assessed
within three years after the return was filed.  Section
6501(c)(7) provides an exception to this general limitation on
assessments for certain amended returns.  Where, within the 60-
day period ending on the day on which the period of limitation on
assessment would otherwise expire, the Secretary receives a
written document signed by the taxpayer showing that the taxpayer
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3 Section 7502 would apply, however, to an amended return
that entails a claim for refund because taxpayers are required to
file such returns in order to retrieve overpayments of tax.

owes an additional amount of tax, the period for the assessment
of such additional amount shall not expire before the day 60 days
after the day on which the Secretary receives such document.

The plain language of § 6501(c)(7) requires that the Service
receives the return within the last 60 days of the period of
limitation.  If the Service does not receive the return before
the expiration, but shortly thereafter, this prerequisite for
application of § 6501(c)(7) is not satisfied.  Thus, § 6501(c)(7)
will not apply when an amended return has been mailed but not
received within the limitation period.

The Service Center asked whether § 7502 applies to
§ 6501(c)(7), expanding its application to those returns received
after the expiration of the period of limitation.  Section 7502
provides that if any return, claim, statement, or other document
"required to be filed" within a prescribed period is delivered
after such period by United States mail to the agency with which
the return is "required to be filed," the date of the postmark
will be deemed the date of delivery.  This section applies only
if the postmark date falls within the prescribed period for the
filing of the return.

Section 7502 applies only to returns "required to be filed." 
The treatment of a timely mailed return as timely filed does not
apply to timely mailed amended  returns that show additional tax
due because these returns are not "required to be filed" by any
internal revenue law. 3  See  Est. of Lewis v. Comm'r , T.C. Memo.
1988-36; Myers v. Comm'r , T.C. Memo. 1988-306.  But see  Jacobson
v. Comm'r , 73 T.C. 610 (1979) (unclear whether return at issue
was an "amended" joint return; also appears as though return did
not show additional tax due).  For this reason, the Service may
not treat a timely mailed amended return that is received after
the limitation period, and that shows additional tax due, as
received within the limitation period so as to extend that period
under § 6501(c)(7).

Issue 3

Although this question was not specifically asked, it may be
useful to provide a specific answer.

As discussed under Issue 2, § 6501(c)(7) provides an
extension of the assessment limitation period of up to 60 days
when certain documents are received within 60 days from the end
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of the assessment period.  To trigger this extension, it must be
a written document signed by the taxpayer showing that the
taxpayer owes an additional amount of tax.

An amended return on which tax-increasing adjustments were
offset by tax-decreasing adjustments would not show "an
additional amount of tax" and would not trigger the extension
under § 6501(c)(7).

If you have any comments or further questions, please call
Cathy Prohofsky at (202) 622-4930.

Assistant Chief Counsel          
(Income Tax & Accounting)        

      by    /s/                     
       Michael D. Finley

cc: EOSCO, T:E
NDSCO, T:C:O
CC:DOM:FS, Technical Services Section


