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  Collecting a  Fee for the Issuance of  Forms 1099 and W-2

  This memorandum responds to your request for technical
assistance on the issue of whether employers and payors may
collect a fee for supplying to employees and payees: 
(1) original  Forms W-2 and Forms 1099; (2) corrected Forms  W-2
and  Forms 1099; and (3) reissued Forms W-2 and Forms 1099.  F or
the reasons set forth below, we have concluded that the effect of
various provisions of federal tax law should preclude payors from
collecting a fee for supplying original and corrected Forms W-2
and 1099.  However, payors may collect a fee for supplying
duplicate copies of such forms.

Background:

To assist the Internal Revenue Service in ascertaining
whether a taxpayer has reported has true income, the law requires
persons engaged in a trade or business who make certain payments
to others in the course of that trade or business to file
information returns.   For example, § 6041 provides that all
persons who, in the course of a trade or business, make payments
of rent, salaries, wages, premiums, annuities, compensations,
remunerations, emoluments, or other fixed or determinable gains,
profits, and income of $600 or more in a calendar year, must
report these payments.  Returns of information must also be filed
for other types of payments, including payments aggregating $10
or more in a calendar year of dividends (§ 6042); patronage
dividends ( § 6044); interest (§ 6049); and royalties (§ 6050N). 
The statements must be filed with the  Service and generally must
be reported on Forms 1099.  See , e.g. , § 1.6041-1(a)(2) of the
Income Tax Regulations.  Payors also are required to furnish a
Form 1099 to each payee whose name appears in the return.  See  
§§ 6041(d), 6042(c), 6044(e), 6049(c), 6050N(b).

 Every person who is required to deduct and withhold from an
employee a tax under § 3101 or 3402, and every employer engaged
in a trade or business who pays remuneration for services
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performed by an employee, must furnish a  Form W-2 to each such
employee.  Section 6051.  The Form W-2 must show the total amount
of wages paid, and the total amount deducted and withheld as tax. 
Each statement must be supplied to the employee generally on or
before January 31 of the year succeeding the calendar year in
which the remuneration was paid.  Section 6051.

Law and  Analysis:

  As set forth above, every payor who is required to file an
information return with the Service must also furnish a written
statement to each payee.  See e.g., §§ 6041(d), 6042(c), 6044(e),
6049(c), and 6050-N(b).  Employers required to withhold income or
social security tax from an employee, and employers engaged in a
trade or business, must furnish to the employee a copy of a Form
W-2.  Section 6051(a).  Thus, federal tax law requires payors to
provide employees and other payees with originals of Forms 1099
and W-2.   The statutory obligations apply without regard to
whether the employees and other payees pay a fee for the
statements.

  In addition, an employer or payor who fails to furnish a
statement to a person with respect to whom information is
required generally is subject to certain civil and criminal
penalties.  For example, § 6722 imposes a $50 penalty on an
employer or payor for each failure to furnish a payee statement
on or before the prescribed date.  If one or more failures are
due to intentional disregard of the requirement to furnish timely
payee statements, the penalty imposed with respect to each such
failure is $100. Section 6722(c).  These penalties also apply to
failures to include all of the information required to be shown
on a payee statement or the inclusion of incorrect information. 
Section 6722(b).  Section 7204 provides that persons who
willfully fail to furnish a statement in accordance with § 6051
shall, for each such offense, be fined not more than $1,000, or
imprisoned not more than 1 year, or both.  Further, under 
18 U.S.C. § 3571, the amount of the penalty under § 7204 may be
increased to $100,000 in the case of an individual and to
$200,000 in the case of an organization.

  Taken together, the foregoing provisions of federal tax law
effectively preclude payors from collecting fees for furnishing
original and corrected Forms W-2 and 1099 to employees and other
payees.  We also note that Congress specifically prohibited the
practice of payors imposing a separate charge for the filing of
Forms 1099 in the one instance that Congress seemed to be aware
of it.  Before the enactment of § 6045(e)(3), real estate



reporting persons who prepared Forms 1099 for their customers 



1 We express no opinion as to the viability of state law
causes of action and those arising under Titles of the United
States Code other than Title 26.  We mention these non-Code
caus0es of action only in the interests of providing thorough
advice.
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generally imposed a separate charge for such forms,  Section
6045(e)(3), However, makes this practice unlawful.

Payors and employees may also be prohibited from charging
for information returns by laws outside of the Code.  For
example, state law may prohibit the practice since there would be
no consideration given by the employer or payor who recoups from
the employee or payee the cost of issuing a form.  In addition, a
payee may have an action for common law fraud against a payor who
deceives him into believing that he is required to pay for an
original or corrected Form W-2 or 1099.  37 C.J.S. Fraud § 2
(1943).  Moreover, an employer who charges a low income employee
for a Form W-2 may violate the minimum wage laws.  Fair Labor
Standards Act, 29 U.S.C. § 206 (1988). 1 

Duplicate Forms W-2 and 1099 are sometimes issued to
employees and payees who lost or destroyed the original forms. 
these payors, however, have timely furnished correct Forms W-2
and 1099, and have met the requirements of federal tax law. 
Furthermore, these payors would not incur any federal tax penalty
by refusing to comply with an employee's or other payee's request
for another copy of a Form W-2 or 1099.  Thus, payors may collect
a fee for furnishing payees additional copies of Forms W-2 or
1099.  

Conclusion :

There is no provisions in the Code (other than § 6045(e))
that explicitly prohibits an employer or payor from charging a
separate fee for timely furnishing Forms 1099 or W-2.  A payor's
statutory obligation to timely furnish such correct forms to
payees, however, should effectively preclude the payor from
collecting a fee for such forms.  Employers or payors who fail to
timely furnish employees and payors with the appropriate form
containing correct information may be subject to civil and
criminal penalties.  Imposing a charge for these forms, moreover,
may violate certain laws outside of the Internal Revenue Code.

In contrast, payors who have timely furnished correct Forms
W-2 and 1099 to employees and other payees have satisfied their   
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statutory obligations under the Code.  Thus, they may collect a
fee for furnishing additional copies of such forms.

If you have any questions concerning this memorandum, please
contact Elizabeth K. Wickstrom at (202) 622-4920.   

cc: District Counsel, Virginia-West Virginia District
Executive Office for Service Center Operations
National Director of Customer Service Operations


