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  Significant Service Center Advice Request
  Return of Levied Property

This is in response to your recent request for advice
concerning the Service’s obligation to return levied upon
property when the taxpayer enters into an installment
agreement.  Your memorandum states that such agreements are
entered into at Service Centers by telephone when the balance
due is under a certain amount.

Section 501 of TBOR2 amended I.R.C. § 6343 in pertinent
part to provide for the return of the taxpayer's property in
certain cases.   Subsection (d) of that Code section provides
as follows:

If (1) any property has been levied upon, and (2) the
Secretary determines that -

(A) the levy on such property was premature or
otherwise not in accordance with administrative
procedures of the Secretary,

(B) the taxpayer has entered into an
agreement under section 6159 to satisfy 
the tax liability for which the levy was
imposed by means of installment payments,
unless such agreement provides otherwise,

(C) the return of such property will facilitate the
collection of the tax liability, or 

(D) with the consent of the taxpayer or the Taxpayer
Advocate, the return of such property would be in 
the best interest of the taxpayer (as determined by
the Taxpayer Advocate) and the United States,

the provisions of subsection (b) shall apply in the same
manner as if such property had been wrongly levied upon,



except that no interest shall be allowed under subsection (c).
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The issue you have raised as result of your visitation to
the Brookhaven Service Center this pas April, concerns 
whether the Service is required, in situations where an
installment agreement exists, (1) to return property received
pursuant to a levy when the property was received prior to the
date the parties entered into the installment agreement and 
(2) whether the Service is required to return property which 
is received after the date of the installment agreement but in
response to a levy issued prior thereto.

It is our view that in either of the above situations,
unless the oral agreement reached on the telephone with the
Service Center provides otherwise, it is discretionary with 
the Service as to whether to return the levied upon property. 
Subsection (b) of section 6343, to which subsection (d) 
refers, provides that "property may be returned at any time,"
(emphasis ours).  The word "may" should not be interpreted to
mean "shall," absent some overriding Congressional intent. 
Because there is nothing to indicate that "may" has lost its
customary meaning, there is no mandatory requirement that
property be returned at all.  However, to facilitate the
collection of taxes through the use of installment agreements,
TBOR2 gave the Service discretionary authority to return
property seized by levy.

Under the law prior to the addition of section 6343(d), 
the Service was able to return levied upon property to a
taxpayer only when the taxpayer had fully paid the liability 
for which the levy was served.  In enacting that Code section,
Congress took into consideration that there existed situations
where the Service was not authorized to return levied upon
property even though it believed that doing so would be
equitable and in the best interests of the taxpayer and the
Government.  For example, if the Service entered into an
installment agreement and in contradiction to the terms 
thereof, the Service levied on property, the Service was
prohibited from returning the property to the taxpayer. 
However, although under current law, that property can be
returned to the taxpayer, the legislative history of section
6343(d) is silent as to when it can be returned or as to 
whether there should be a difference in cases where levied upon
property is received prior to, or subsequent to, the 
installment agreement.  See H.R. Rep. No. 104-506, 104th 
Cong., 2d Sess. (1996).

Your memorandum also stated that the Service Centers 
might wish to issue guidelines as to how and when they should
exercise their discretion in returning levied upon property in



either of the situations discussed above.  In doing so, they 
may wish to consider the following questions that could 
surface as a result of the enactment of section 6343(d).
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1. Does the 9 month limit apply to the return of 
property to the taxpayer under section 6343(d)?

2. Is a claim from the taxpayer required?

3. If the time limit does apply, what action must occur
within the 9-month period on a refund initiated without a 
claim from the taxpayer, if such claim is not required?

With respect to question number one, the 9-month time
period applies to the amount of money levied upon or received
from an administrative sale under section 6343(b).  (Section
6343(b) also provides that the specific property levied upon 
may be returned at any time.)  The plain wording of section
6343(d) incorporates section 6343(b):  "the provisions of
subsection (b) shall apply in the same manner as if the 
property had been wrongly levied upon, except that no interest
shall by allowed under subsection (c)."  Section 6343(b)
provides that "[a]n amount of money levied upon or received 
from such sale may be returned at any time before the 
expiration of 9 months from the date of the levy."  The period
of 9 months from subsection (b) is incorporated by reference
into subsection (d).

As to the second question, section 6343(d) does not
explicitly answer this question.  As stated above, section
6342(d) incorporates section 6343(b) by reference.  Section
6343(b) does not require a taxpayer to file a claim.  The 
claim requirement exists under Treas. Reg. § 301.6343-2(b),
which provides in part, that "[a] written request for the 
return of property wrongfully levied upon must be addressed to
the district director (marked for the attention of the Chief,
Special Procedures Staff) for the Internal Revenue District in
which the levy was made."  Because section 6343(d) does not
explicitly  incorporate the regulation, we are forced to 
consider whether Congress implicitly  intended that the
regulation be incorporated.

On the one hand, in support of the position that a 
taxpayer must file a claim for relief under section 6343(b), 
it could be argued that Congress carefully reviewed section
6343(b) and the regulation under it.  After this careful 
review, Congress intended that the procedures under section
6343(d) follow the procedures under section 6343(b), which 
would include Treas. Reg. § 301.6343-2(b) and the requirement
that a claim be filed.  In fact, if Congress implicitly



incorporated the regulation, it expedited the relief to be
provided to taxpayers because procedures for relief would 
exist as of the effective date of the amendment, i.e., the
procedures in section 301.6343-2(b) which require that a claim
be filed.
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On the other hand, section 6343(d) simply states:  "the
provisions of subsection (b) shall apply."  If Congress had
intended to incorporate the provisions of Treas. Reg. 
§ 301.6343-2(b), there would have been a reference in either 
the statute or the legislative history.  Also, the plain 
wording of section 6343(d) provides for relief if the 
"Secretary determines that" relief is appropriate.  The
Secretary's determination is not qualified by a prerequisite
that a claim be filed.

Although there is no clear answer, the better
interpretation is that a claim from a taxpayer is not required
for relief under section 6343(d).  In other words, the Service
may determine that relief is appropriate without a taxpayer
filing a claim.  This conclusion, however, does not preclude a
taxpayer's claim.  In fact, in many situations, a taxpayer's
claim would assist the service in making a determination.  We
think that Congress intended that the Service draft 
regulations under section 6343(d) that would be akin to the
regulations under section 6343(b) so as to allow the filing of
claims.  The regulations to be drafted under section 6343(d)
will clarify the Service's authority to unilaterally make
determinations and a taxpayer's option to file a claim.  

As to the third question, without a claim from the
taxpayer, the Service must initiate a determination within the
9-month time period to return the money after the expiration 
of the 9-month period.  The Service does not have to complete
the determination within the 9-month period, i.e. , the Service
does not have to return the money within the 9-month period.  

Analogous support for our position exists in Treas. Reg. 
§ 301.6343-2(a) (2) which extends the 9-month period under
section 6343(b):  "When a request described in paragraph (b) 
of this section is filed for the return of property before the
expiration of 9 months from the date of the levy, an amount of
money may be returned after a reasonable period of time
subsequent to the expiration of the 9-month period if 
necessary for the investigation and processing of such 
request."  Given the traditional extension of the 9-month 
period for claim situations, a similar extension of the 
9-month period should apply where the Service makes a



determination within the 9-month period but returns the money
after the expiration of the period.
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We trust that the foregoing will be helpful to you in
rendering assistance to the Service Center.  If you need 
further assistance, please do not hesitate to contact Ray
Schuman on 202-622-3610, to whom this matter is assigned.

                                                                 
                                         ALAN C. LEVINE

cc: Arlene A. Blume, TSS Supervisor, CC:DOM:FS
Executive Office of Service Center Operations T:S
Executive Office of Customer Service Operations T:C


